Kungaparet besökte Waldemarsudde

Torsdagen den 23 mars besökte Kungaparet Prins Eugens Waldemarsudde för att ta del av utställningarna Joan Miró – Vardagslivets poesi och En sagolik skola – Folkskolan 175 år.

Överintendent och museichef Karin Sidén visar utställningen ”Joan Miró – Vardagslivets poesi”.

Överintendent och museichef Karin Sidén visar utställningen ”Joan Miró – Vardagslivets poesi”. Foto: Kungahuset.se

Vid ankomsten till Waldemarsudde togs Kungaparet emot av överintendent och museichef Karin Sidén och Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarstiftelsen.

Inledningsvis såg Kungaparet utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år. Folkskolan fyller 175 år och det firas med en exposé över läraryrkets och skolans utveckling och roll från 1800-talet fram till i dag. I utställningen visas bilder från förra sekelskiftets läseböcker, jultidningar och från barnbiblioteket Saga. Här visas även ett stort urval originalillustrationer av bland andra Carl Larsson, Jenny Nyström, Elsa Beskow och Einar Nerman samt verk av prins Eugen kopplade till offentlig utsmyckning och skola.

Kungaparet och Lärarstiftelsens ordförande Eva-Lis Sirén i utställningen ”En sagolik skola – Folkskolan 175 år”.

Kungaparet och Lärarstiftelsens ordförande Eva-Lis Sirén i utställningen ”En sagolik skola – Folkskolan 175 år”. Foto: Kungahuset.se

Därefter visade Karin Sidén utställningen Joan Miró – Vardagslivets poesi. Den spanske surrealisten Joan Miró (1893–1983) var en av 1900-talets mest uppmärksammade konstnärer. I utställningen visas målningar, skulpturer, teckningar och textila verk som valts med särskilt fokus på den konstnärliga arbetsprocessen.

Utställningen ger en inblick i hur Miró inspirerades av vardagliga objekt i sitt skapande. Även Mirós sociala engagemang kommer till uttryck genom hans betydande affischkonst och i den experimentella film, där man kan följa konstnärens arbete med gatukonst i Barcelona på det sena 1960-talet.

Om Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde som ursprungligen var hem åt prins Eugen (1865–1947), är idag ett konstmuseum med en omfattande utställnings- och programverksamhet. Året runt visas ett urval av prins Eugens egen konst, verk ur samlingarna samt tillfälliga utställningar.