Kungen i Skärholmen och Botkyrka

Onsdagen 22 mars besökte Kungen polisstationen i Skärholmen för att träffa Kompassrosstipendiaterna polisinspektör John Franco och polisintendent Hanna Bjärgård. Vid Karsby International School i Botkyrka fick Kungen ta del av skolans brottsförebyggande arbete genom projektet MVP (Mentors in Violence Prevention).

I Karsby International School i Botkyrka fick Kungen ta del av programmet Mentors in Violence Prevention (MVP), som syftar till att äldre elever ska bli positiva förebilder till yngre skolkamrater och på så sätt motverka våld och kriminalitet.

I Karsby International School i Botkyrka fick Kungen ta del av programmet Mentors in Violence Prevention (MVP), som syftar till att äldre elever ska bli positiva förebilder till yngre skolkamrater och på så sätt motverka våld och kriminalitet. Foto: Kungahuset.se

Dagen inleddes på polisstationen i Skärholmen där Kungen välkomnades av polisintendent Hanna Bjärgård och inspektör John Franco. De har tidigare tagit emot stipendiet Kompassrosen ur Konungens stiftelse Ungt ledarskap, ett stipendium som årligen delas ut till unga ledare som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Kungen fick höra hur stipendiet hjälpt poliserna i deras yrkesroll.

Regionpolischef Ulf Johansson, Kungen, polisinspektör John Franco och polisintendent Hanna Bjärgård vid polisstationen i Skärholmen.

Regionpolischef Ulf Johansson, Kungen, polisinspektör John Franco och polisintendent Hanna Bjärgård vid polisstationen i Skärholmen. Foto: Kungahuset.se

Därefter berättade regionpolischef Ulf Johansson och polisområdeschef Carolina Björnsdotter Paasikivi om utmaningar för polisen – nationellt, regionalt och lokalt. Kungen fick bland annat höra om initiativet Mareld genom vilket polisen kraftsamlar i länets mest utsatta stadsdelar för att återupprätta tryggheten.

Besöket på polisstationen avslutades med en rundvandring där Kungen fick tillfälle att träffa anställda så som utredare och poliser verksamma i yttre tjänst.

Under rundturen på polisstationen träffade Kungen bland andra utredare. De som jobbar i Skärholmen är dels poliser dels civila med bakgrunder som jurister och samhällsvetare.

Under rundturen på polisstationen träffade Kungen bland andra utredare. De som jobbar i Skärholmen är dels poliser dels civila med bakgrunder som jurister och samhällsvetare. Foto: Lars Hedelin/Polisen

Färden gick sedan vidare mot Botkyrka och Karsby International School i Botkyrka där rektor Jan Jönsson välkomnade.

Inledningsvis fick Kungen en presentation av skolans verksamhet. Inom ramen för ett långsiktigt brottsförebyggande arbete samarbetar skolan med lokalpolisområde Botkyrka och socialtjänsten genom projektet MVP (Mentors in Violence Prevention). Projektet arbetar för att öka barnens kunskap om våld och dess konsekvenser. MVP har visat goda resultat och våldet i skolmiljön har minskat avsevärt.

Hos klass 4S fick Kungen höra om arbetet för en tryggare skola. Bland annat har alla elever en person, en kompis eller lärare att ty sig till.

Hos klass 4S fick Kungen höra om arbetet för en tryggare skola. Bland annat har alla elever en person, en kompis eller lärare att ty sig till. Foto: Kungahuset.se

Därefter besökte Kungen ett klassrum där läraren Jorjet Barelias och hennes elever i klass 4S berättade om hur de under två år har arbetat med hur man är en bra kompis, som ett led i att skapa trygghet i skolan.

I nästa klassrum fick Kungen vara med då MVP-mentorer i årskurs 9 höll övningar om normer för elever i årskurs 6. Mentors in Violence Prevention (MVP) syftar till att äldre elever ska bli positiva förebilder till yngre skolkamrater och på så sätt motverka våld och kriminalitet.

MVP-mentorerna Nikolas, Alisha och Shirin ledde dagens övning kring normer.

MVP-mentorerna Nikolas, Alisha och Shirin ledde dagens övning kring normer. Foto: Kungahuset.se

Besöket avrundades med att Kungen fick höra om programmet PAR (Polis-Ambulans-Räddningstjänst). Polis, ambulans, räddningstjänst träffar Botkyrkas åttondeklassare för att bygga relationer. Syftet är att stärka kontakten mellan blåljusmyndigheter och kommunens ungdomar.

Åttondeklassare från Botkyrka Friskola berättade om projektet PAR. Här tillsammans med Kungen, poliser, ambulanspersonal och räddningstjänst.

Åttondeklassare från Botkyrka Friskola berättade om projektet PAR. Här tillsammans med Kungen, poliser, ambulanspersonal och räddningstjänst. Foto: Kungahuset.se

Till toppen