Prinsparet inviger Fryshuset Husby

Fredagen den 17 mars var Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia i Husby för att delta i invigningen av Fryshuset.

Efter invigningen besökte Prinsparet olika verksamheter i huset.

Efter invigningen besökte Prinsparet olika verksamheter i huset. Foto: Johan Jeppsson/IBL

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia välkomnas.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia välkomnas. Foto: Johan Jeppsson/IBL

Fryshusets satsning i norrort i Stockholm inleddes 2014 med verksamheten Lugna Gatan. I höstas öppnade delar av Fryshuset i Husby och under fredagseftermiddagen var det dags för invigning.

Vid ankomsten till Fryshuset välkomnades Prinsparet av Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset, och Payam Boroodjeni som är chef för Fryshuset i Husby.

Payam Boroodjeni berättade om verksamheten i det cirka 3500 kvadratmeter stora huset med lokaler för skola, fritidsverksamhet och konferens.

Fryshuset i Husby invigs.

Fryshuset i Husby invigs. Foto: Johan Jeppsson/IBL

Under invigningen höll Prinsparet tal och Prins Carl Philip sa: ”I vår familj går engagemanget för Fryshuset långt tillbaka. Till exempel är det inte ovanligt vid statsbesök att ett av stoppen blir just hos er. [ ... ] Här får ungdomar synas, höras och känna tillhörighet. Det är en stor samhällsinsats, som Prinsessan Sofia och jag gärna vill stötta.”

Prinsessan Sofia tog vid och sa:

Jag instämmer verkligen. Jag har flera relationer till Fryshuset och har varit i Husby tillsammans med Lugna Gatan. Sedan dess har jag sett er verksamhet här växa fram.

Fryshuset handlar väldigt mycket om att tro på er ungdomar och er egen förmåga. Att ta vara på ert engagemang och att våga sammanföra olika människor och olika kompetenser. Det är inte alltid enkelt, men det är så man kommer framåt. [ … ]

Nu ser vi fram emot att fortsätta följa ert arbete.

H.K.H. Prinsessan Sofia

I hemkunskapsköket gör eleven Taleb Abdelsaid i ordning knäckepizza.

I hemkunskapsköket gör eleven Taleb Abdelsaid i ordning knäckepizza. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prinsparet tillsammans med Payam Boroodjeni, chef för Fryshuset i Husby, och personal från Sopköket. Sopköket använder råvaror nära utgångsdatum, som annars skulle ha slängts.

Prinsparet tillsammans med Payam Boroodjeni, chef för Fryshuset i Husby, och personal från Sopköket. Sopköket använder råvaror nära utgångsdatum, som annars skulle ha slängts. Foto: Johan Jeppsson/IBL

Efter invigningsceremonin besökte Prinsparet olika verksamheter i Fryshuset.

I samband med invigningen framförde poeten Nattalie Ström Bunpuckdee en text. Hon utsågs i höstas till Tenstas bästa poet.

I samband med invigningen framförde poeten Nattalie Ström Bunpuckdee en text. Hon utsågs i höstas till Tenstas bästa poet. Foto: Kungahuset.se

Om Fryshuset

Fryshuset vänder sig till alla unga och fokuserar särskilt på dem som lever i utanförskap med en tro på att alla kan lyckas och är värda en chans till.

Fryshuset finns idag med egna verksamheter i Stockholm, Skärholmen, Husby, Göteborg, Malmö, Kalmar och Danmark och är representerade över hela Sverige via Fryshusandan, ett riksnätverk av ungdomsorganisationer.

Fryshuset startades i september 1984 i ett gammalt fryslager – där av namnet – i Norra Hammarbyhamnen. Grundaren Anders Carlberg kunde i samarbete med KFUM Söder och ABF öppna ett hus med en nybyggd baskethall och 50 replokaler.

1995 startade Lugna Gatan, ett utbildnings- och integrationsprojekt med skol- och t-banevärdar. Fryshuset flyttade 1997 till ett niovåningshus i Södra Hammarbyhamnen. År 2000 startade Fryshusets Gymnasium och sedan 2010 finns grundskola för årskurs 7–9.

Fryshusets verksamheter finansieras bland annat genom bidrag från stiftelser och fonder, skolpeng, försäljning av tjänster och bidrag från kommuner de verkar i.

Fryshuset Husby.

Fryshuset Husby. Foto: Johan Jeppsson/IBL