Kronprinsessan och Prins Carl Philip vid krans­nedläggnings­ceremoni

Måndagen den 13 mars deltog Kronprinsessan och Prins Carl Philip tillsammans med Finlands president Sauli Niinistö i en kransnedläggningsceremoni vid Finlandsmonumentet i Finlandsparken i Stockholm. Ceremonin arrangerades av Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening till minne av vinterkrigets slut.

Prins Carl Philip och Kronprinsessan Victoria vid kransnedläggningsceremonin i Finlandsparken.

Prins Carl Philip och Kronprinsessan Victoria vid kransnedläggningsceremonin i Finlandsparken. Foto:Kungahuset.se

Finlands president Sauli Niinistö lägger ned en krans vid Finlandsmonumentet.

Finlands president Sauli Niinistö lägger ned en krans vid Finlandsmonumentet. Foto: Kungahuset.se

Vid ankomsten till Finlandsparken togs Kronprinsessan och Prins Carl Philip emot av överste Bengt Nylander, ordförande för Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening.

Under ceremonin lades tre kransar ner vid Finlandsmonumentet; Sveriges krans med texten Till minne av frivilliga för Finlands frihet / Konungariket Sverige, Finlands krans med texten: De Svenska Finlandsfrivilligas minne hedras / Republiken Finlands President och veteranernas krans med texten: För Finlands Frihet och Sveriges Ära / Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening.

Efter ceremonin hölls en mottagning på finska ambassaden, bland deltagarna fanns svenska frivilliga som tjänstgjorde under vinterkriget och fortsättningskriget samt andra veteraner och representanter för veteranorganisationer.

Vid mottagningen fick Terttu Jenny Edin, Juho Peräläinen och Pehr Karl Erik Sjödahl ta emot Riddartecknet av I klass av Finlands Vita Ros-orden.

I vinterkriget (1939–40) deltog över 8 000 svenska frivilliga och i fortsättningskriget (1941–44) kring 1 700. Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening har som mål att bevara minnet av frivilliginsatserna. Kransnedläggningsceremonin hålls på årsdagen av Vinterkrigets slut den 13 mars 1940.

Ceremonin vid Finlandsmonumentet i Finlandsparken.

Ceremonin vid Finlandsmonumentet i Finlandsparken. Foto: Kungahuset.se

Finland 100 år

Finland blev en självständig stat den 6 december 1917. Staten uppkom på det finska folkets eget initiativ och som en följd av långsiktigt arbete. Jubileet firas under året med ett brett program.