Statsbesök från Kanada – dag 4

Torsdagen den 23 februari fortsatte statsbesöket i Göteborg. Under dagen besökte generalguvernör David Johnston, Kungen och Prins Carl Philip bland annat Lindholmen Science Park, Westport AB Sweden och Volvo Truck Experience Centre. Statsbesöket avslutades med en avskedsceremoni på Landvetter Airport.

Johnny Magnusson, ordförande i regionstyrelsen Västra Götaland, Kungen, generalguvernör Johnston, Prins Carl Philip och Ann-Sofie Hermansson, ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg.

Johnny Magnusson, ordförande i regionstyrelsen Västra Götaland, Kungen, generalguvernör Johnston, Prins Carl Philip och Ann-Sofie Hermansson, ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg. Foto: Jonas Lindstedt

Dagen i Göteborg inleddes med en båttur över Göta älv, från Stenpiren till Ericssons kajplats vid Lindholmen. Under turen fick generalguvernören, Kungen och Prins Carl Philip höra om ombyggnaden av Göteborgs hamn.

Vid Ericssons kajplats välkomnade Johnny Magnusson, ordförande i regionstyrelsen Västra Götaland, och Ann-Sofie Hermansson, ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg.

I Ericssons kontor, som ligger i Lindholmen Science Park, deltog generalguvernören, Kungen och Prins Carl Philip i ett möte om Göteborgs utveckling. I Lindholmen samarbetar staden, forskningsinstitutioner och privata företag. Lindholmen science park har genomgått en förvandling från industrikomplex och hamn, till en modern, innovativ arbetsplats och ett bostadsområde.

Vid Lindholmen.

Vid Lindholmen. Foto: Jonas Lindstedt

Därefter fortsatte programmet med en diskussion om hållbar sjöfart: Sustainable Shipping, the Future of Transportation and CETA. Till Göteborgs hamn anländer varje år kring 11.000 fartyg.

Förmiddagen avrundades med en busstur med linje 55 från Lindholmen Science Park till lunchen på GöteborgsOperan.

Elbussen som trafikerar linje 55 är ett konceptfordon som Volvo Bussar utvecklat för att testa och utvärdera ny, miljöanpassad teknik och olika lösningar som kan öka kollektivtrafikens attraktionskraft. Den är tyst, avgasfri och cirka 80 procent energieffektivare än en konventionell dieseldriven buss. Linje 55 går mellan Lindholmen Science Park och Chalmers tekniska högskola.

Elbussen på linje 55 drivs uteslutande av förnybar el från vindkraft och vattenkraft, vilket ger en extremt låg klimatpåverkan.

Elbussen på linje 55 drivs uteslutande av förnybar el från vindkraft och vattenkraft, vilket ger en extremt låg klimatpåverkan. Foto: Bo Håkansson

Sharon Johnston besökte under förmiddagen Mödra- och Barnhälsovårdsteamet i Haga och fick där en presentation av arbetet på enheten och pågående studier. Teamet är en resursenhet som stödjer gravida kvinnor i Göteborg och södra Bohuslän till en drogfri och nykter graviditet och spädbarnstid samt ett gott föräldraskap.

V90 som Bi-Fuel, utvecklad inne på Torslanda av gasexperterna på Westport.

V90 som Bi-Fuel, utvecklad inne på Torslanda av gasexperterna på Westport. Foto: Thomas Johansson/TT

Eftermiddagens program inleddes med ett besök på Westport AB Sweden i Torslanda. Westport är Volvo Cars samarbetspartner för biogasbilar, bland annat modellen Volvo V90 Bi-Fuel. Företaget som har kanadensiska delägare samarbetar även med Volvo Trucks.

Under samtalen på Volvo kring hållbara transporter och innovativa lösningar.

Under samtalen på Volvo kring hållbara transporter och innovativa lösningar. Foto: Kungahuset.se

Programmet i Göteborg avrundades med ett besök på Volvo Truck Experience Center där Kungen, generalguvernören och Prins Carl Philip hälsades välkomna av Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvo Group. Under rubriken Municipal Action on Climate Change: Sustainable Transportation hölls sedan ett samtal kring olika vinklar på hållbara transporter. Anders Karlsson, chefredaktör för Transportnet, var moderator.

Prins Carl Philip, Kanadas forskningsminister Kirsty Duncan, infrastrukturminister Anna Johansson, Kungen, generalguvernör David Johnston och Volvos vd Martin Lundstedt under besöket på Volvo Truck.

Prins Carl Philip, Kanadas forskningsminister Kirsty Duncan, infrastrukturminister Anna Johansson, Kungen, generalguvernör David Johnston och Volvos vd Martin Lundstedt under besöket på Volvo Truck. Foto: Thomas Johansson/TT

Statsbesöket från Kanada avslutades med en avskedsceremoni på Landvetter Airport.

Statsbesök från Kanada

David Johnston är Kanadas 28:e generalguvernör. Elizabeth II är Drottning av Kanada och representeras i landet av generalguvernören.

Det fyra dagar långa besöket äger rum i Stockholm, Malmö, Lund och Göteborg.

Den svenska regeringen representeras av statsminister Stefan Löfven, EU- och handelsminister Ann Linde, infrastrukturminister Anna Johansson samt ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson.

Kanadensiskt statsbesök ägde rum i Sverige 1981. Kungaparet genomförde statsbesök i Kanada 1988 och 2006.