Prinsessan Madeleine invigde barnbiblioteket Room for Children

Tisdagen den 14 februari invigde Prinsessan Madeleine barnbiblioteket Room for Children på kulturcentret Southbank Centre i London. Biblioteket ingår i festivalen Nordic matters som pågår under hela 2017.

Prinsessan Madeleine vid öppningen av barnbiblioteket Room for Children på Southbank Centre.

Prinsessan Madeleine vid öppningen av barnbiblioteket Room for Children på Southbank Centre. Foto: Mark Earthy/TT

Vid ankomsten till Southbank Centre möttes Prinsessan Madeleine av bland andra Tamsin Ace, som lett arbetet med den nordiska festivalen, och Southbanks Mini-Festival Makers, ett 10-tal barn i 10-årsåldern.

Prinsessan Madeleine och Helena Gomér, från Rum för Barn i Stockholm, pratar böcker med premiärbesökare på biblioteket.

Prinsessan Madeleine och Helena Gomér, från Rum för Barn i Stockholm, pratar böcker med premiärbesökare på biblioteket. Foto: Mark Earthy/TT

Under invigningsceremonin framförde Carina Einarsson musik av Georg Riedel. Prinsessan Madeleine fick också tillfälle att träffa barn i biblioteket och prata om böcker och läsning.

I Room for Children.

I Room for Children. Foto: Kungahuset.se

Nordic matters

Under hela 2017 pågår festivalen Nordic matters på kulturcentret Southbank Centre i London. Projektet är en av de största internationella satsningarna på nordisk kultur och idéer någonsin. Under året kommer nordisk konst, musik, design, litteratur, scenkonst och idéer att presenteras. Dessutom finns barnbiblioteket Room for Children på Southbank Centre under hela året. Biblioteket är utvecklat av Rum för Barn i Stockholm.

Southbank Centre räknas som en av Europas främsta kulturinstitutioner, med 26 miljoner besökare årligen, och närmare 5000 kulturevenemang per år.

Helena Gomér i Room for Children på Southbank Centre.

Helena Gomér i Room for Children på Southbank Centre. Foto: Kungahuset.se

Helena Gomér är chef för Rum för Barn, barnbiblioteket på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm. Där kan man låna böcker, spela spel, se utställning och skapa i en bildverkstad – som ett minikulturhus för barn och deras vuxna. Biblioteket som nu öppnar på kulturhuset Southbank Centre i centrala London är utformat efter Rum för Barns koncept.

Vad är unikt med Rum för Barn?
– Vi vill stimulera barnens lust till böcker, berättande och eget skapande. Det gör vi genom ett tydligt barnperspektiv i allt – från bemötande till rummets utformning, men framför allt i hur barnen kan hitta sin bok utifrån deras egna förutsättningar. Vi delar in böckerna utifrån innehåll i stället för vem som har skrivit boken. Många barn kan inte heller läsa än, så genom att kommunicera via bild och ord blir det lättare att hitta sin favoritbok eller en bok som man inte visste fanns.

Hur fick Southbank Centre upp ögonen för er?
– Jag blev inbjuden till en workshop ihop med andra kulturaktörer i februari förra året, då representanter från Southbank Centre var på besök i Stockholm för att informera om deras nordiska kulturfestival Nordic matters. Det är en av de största internationella satsningarna på nordisk kultur någonsin utanför de nordiska länderna. I samarbete med Svenska Institutet skickade vi in en ansökan som gjorde att vi fick möjlighet att vara med.

Varför väcker Rum för Barn uppmärksamhet internationellt?
– Vår tydliga profil kring en biblioteksmiljö utifrån ett barnperspektiv är något som många är intresserade av att ta del av. I dagsläget har vi nått barn och vuxna i Washington, Berlin, Istanbul och Vilnius. Det finns även planer för ett Room for Children i S:t Petersburg. Genom vårt samarbete med Svenska Institutet vill vi inspirera andra att ta del av våra erfarenheter, och på så sätt får vi även ta del av andras kunskaper kring barn och kultur.