Prins Carl Philip i Värmland

Torsdagen den 9 februari är Prins Carl Philip i Värmland för att närvara vid byggstarten av en ny kartongmaskin vid Gruvöns bruk i Grums och för att inviga Rally Sweden. Under fredagen följer Prinsen tävlingen på plats i Norge och Torsby.

Prins Carl Philip tar det första spadtaget för den nya kartongmaskinen vid Gruvöns bruk.

Prins Carl Philip tar det första spadtaget för den nya kartongmaskinen vid Gruvöns bruk. Foto: Kungahuset.se

Dagen i Värmland inleddes i Grums på Gruvöns bruk. Prinsen fick inledningsvis veta mer den nya kartongmaskinen KM7. Satsningen görs mot bakgrund av den ökande efterfrågan på hållbara förpackningslösningar för mat och dryck runt om i världen.

KM7 är den största framtidssatsningen i BillerudKorsnäs historia och en av de största investeringar i Sverige under de senaste åren. Maskinen ska stå klar första kvartalet 2019.

Därefter fick Prinsen en visning av utvecklingslabbet av Maja Midebo, förpackningsdesigner. I labbet analyseras hur wellpapprodukter och andra papper uppträder när de utsätts för olika typer av påfrestningar. Kunskaperna används för att optimera design och prestanda.

I BillerudKorsnäs Box Lab berättar förpackningsdesigner Maja Midebo om arbetet med att ta fram pappers- och kartongprodukter.

I BillerudKorsnäs Box Lab berättar förpackningsdesigner Maja Midebo om arbetet med att ta fram pappers- och kartongprodukter. Foto: Kungahuset.se

Vid platsen för den nya maskinen var det sedan dags att ta det första spadtaget för Europas största kartongmaskin.

Prinsen höll tal och sa:

Just nu händer det väldigt mycket spännande i utvecklingen av nya hållbara material. Och det görs enormt stora investeringar i svensk skogsindustri.

Därför känns det så roligt att en så stor satsning sker just här i Grums, i Värmland. Jag är övertygad om att denna investering kommer att betyda mycket i form av tillväxt, arbetstillfällen och framtidstro.

H.K.H. Prins Carl Philip

Barn från förskolan Järpen i Grums hjälpte till.

Barn från förskolan Järpen i Grums hjälpte till. Foto: Patrik C Österberg/IBL

BillerudKorsnäs

Företaget bildades 2012 då de båda skogsindustriföretagen Billerud AB och Korsnäs AB gick samman. BillerudKorsnäs har produktionsanläggningar i: Frövi/Rockhammar, Gruvön, Gävle, Karlsborg och Skärblacka i Sverige samt Beetham i Storbritannien. Vid sidan av produktion av förpackningsmaterial har företaget även en stor service- och tjänsteverksamhet.

Under kvällen var Prins Carl Philip på plats på Färjestadstravet för att delta i invigningen av Rally Sweden.

Prinsen, som är hertig av Värmland och beskyddare av Rally Sweden sedan 2002, hälsade välkommen.

På fredagen följde Prinsen tävlingen på plats i Norge och Torsby.

Prins Carl Philip och landshövding Kenneth Johansson vid invigningen av Rally Sweden. Årets rally startade med en sträcka på Färjestads travbana.

Prins Carl Philip och landshövding Kenneth Johansson vid invigningen av Rally Sweden. Årets rally startade med en sträcka på Färjestads travbana. Foto: Patrik C Österberg/IBL

Rally Sweden

Rally Sweden är en av fjorton deltävlingar i WRC, världsmäster­skapen i rally, och det enda utpräglade vinterrallyt.

Tävlingarna avgörs i Karlstad och norra Värmland och sedan några år tillbaka körs även sträckor på den norska sidan gränsen. Tävlingen har körts sedan 1950 och varit vinterrally sedan 1965.

Prins Carl Philip är Rally Swedens beskyddare.