Prins Carl Philip vid Årets Kock

Torsdagen den 2 februari deltog Prins Carl Philip i juryarbetet vid tävlingen Årets Kock och delade sedan ut pris till vinnaren Johan Backeus.

Johan Backeus och Prins Carl Philip. Foto:

Johan Backeus och Prins Carl Philip. Foto: Emil Langvad/TT

Årets Kock avgjordes i Malmö Arena där de åtta kockarna hade fem timmar på sig att laga två tävlingsrätter som presenterades för juryn. Den första uppgiften var att skapa fem vegetariska smårätter. Den andra var en varmrätt med fasan som huvudråvara. Prinsen deltog i hedersjuryn.

Prinsen höll tal vid prisutdelningen och sa:

”Det är också särskilt roligt, tycker jag, att se hur den här tävlingen uppdaterar den svenska matlagningskonsten genom att sätta hållbara råvaror i centrum. Det är en utveckling som alla vinner på. Alla kockar som har tävlat idag har gjort ett fantastiskt jobb. Ni kännetecknas alla av skicklighet, kreativitet, starka smaklökar och av att ni vågar ta in nya influenser.”

Därefter delade Prinsen ut Gastronomiska Akademiens medalj i guld till Johan Backeus, från restaurang Aveqia. Silvermedaljen gick till Sebastian Thuresson, restaurang Lilla Ego. På tredje plats kom Magnus Persson, restaurang Hillenberg.

Finalen i Årets Kock avgjordes i Malmö Arena.

Finalen i Årets Kock avgjordes i Malmö Arena. Foto: Emil Langvad/TT

Årets Kock

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Prins Carl Philip är beskyddare av Årets Kock och sitter även med i tävlingens hedersjury.