Prinsparet vid lanseringen av Jakten på likes

Onsdagen den 1 februari närvarade Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid lanseringen av podcasten Jakten på likes. Det är Prinsparets stiftelse tillsammans med programledarna Isa Galvan och Linnea Holst som ligger bakom podden.

Prinsessan Sofia, Prins Carl Philip, Linnea Holst och Isa Galvan.

Prinsessan Sofia, Prins Carl Philip, Linnea Holst och Isa Galvan. Foto: Kungahuset.se

I samband med att det första avsnittet släpptes hölls en lansering av podcasten Jakten på likes. Podden vänder sig till föräldrar och tar upp olika sociala plattformar, pratar föräldraansvar, nätjuridik, källkritik och den ständiga jakten på likes.

Sofia Ewerlöf, verksamhetschef på Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, hälsade välkommen och berättade om förhoppningarna med podden – att föräldrar ska få kunskap och redskap som gör det lättare att prata om sociala medier med sina barn. Och att väcka nyfikenhet att ta reda på mer om nätet.

Prinsparets önskan är att podden ska bidra till ett tryggare nätklimat.

Prinsparets önskan är att podden ska bidra till ett tryggare nätklimat. Foto: Kungahuset.se

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia talade sedan om hur de själva har blivit utsatta för näthat och att den erfarenheten har blivit en drivkraft att hjälpa andra.

Prinsen sa bland annat:

Jag tror att de flesta av oss har svårt att tänka oss ett liv utan internet. Där finns ju så enormt mycket positivt! Men som med allt finns det både ljusa och mörka sidor med nätet.

Vi har själva blivit utsatta på nätet. Det har blivit till en stark drivkraft att hjälpa andra som blir utsatta. Och det är just därför vi valt att jobba med detta i vår stiftelse.

H.K.H. Prins Carl Philip

Programledarna Isa Galvan och Linnea Holst lyfte hur viktigt det är att prata om sociala medier eftersom barn och unga hänger där så mycket. Att föräldrar behövs, men att vuxna ofta har svårt att förstå hur det sociala spelet fungerar, eller hur det funkar rent praktiskt eftersom de inte är på nätet i samma utsträckning.

Under lanseringen av Jakten på likes.

Under lanseringen av Jakten på likes. Foto: Kungahuset.se

Jakten på likes

Podcasten ges ut veckovis, på onsdagar, och kommer totalt att innehålla 10 avsnitt. Första avsnittet släpptes den 1 februari. Programledare för Jakten på likes är Isa Galvan och Linnea Holst som i varje avsnitt talar med inbjudna gäster som civilrättsprofessorn Mårten Schultz, psykologen Jenny Klefbom och Johanna Nylander från dataspelsbranschen.

I premiäravsnittet, Näthat och nätkärlek med Prinsparet, medverkade Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse

Syftet med stiftelsen är att motverka mobbning med visionen att barn och unga ska ha rätt och möjlighet att få vara sig själva. Arbetet kommer främst att rikta in sig på att motverka näthat och sprida kunskap om dyslexi. Till grund för stiftelsens arbete ligger Prinsparets egna engagemang i dessa frågor.

Läs mer om stiftelsen