Kungaparet vid Lunds universitets jubileums­högtid

Lördagen den 28 januari, på Karl-dagen, var Kungaparet i Lund för att ta del av Lunds universitets jubileumshögtid. Universitetet fyller 350 år och firandet kommer att uppmärksammas under hela 2017.

Lunds universitets årshögtid i universitetshusets aula. Högtiden hålls i anslutning till Karl-dagen som var den dag universitetet invigdes 1668.

Lunds universitets årshögtid i universitetshusets aula. Högtiden hålls i anslutning till Karl-dagen som var den dag universitetet invigdes 1668. Foto: Kennet Ruona

Kungaparets dag i Lund och jubileumshögtiden inleddes med återinvigning av Skissernas Museum. Torbjörn von Schantz, rektor Lunds universitet, och museichef Patrick Amsellem hälsade välkommen.

På Skissernas Museum finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till internationell och svensk offentlig konst. Museet grundades 1934 och fokuserar på konstnärers kreativa process genom att följa konstverkets olika utvecklingsstadier. De 19 första skisserna i samlingarna är såväl målade som skänkta av prins Eugen.

Patrick Amsellem guidar Kungaparet och Torbjörn von Schantz genom Skissernas Museum.

Patrick Amsellem guidar Kungaparet och Torbjörn von Schantz genom Skissernas Museum. Foto: Kennet Ruona

Kungaparet promenerade sedan till LUX , som är centrum för Lunds humanistiska och teologiska fakulteter. Där gav Professor Hugh McLeod, hedersdoktor, Centrum för teologi och religionsvetenskap, föreläsningen Sports and Religion. Föreläsningen var Lunds universitets 70-årsgåva till Kungen.

Torbjörn von Schantz överlämnar det första exemplaret av Lunds universitets jubileumsmedalj till Kungen. Lunds universitet har tagit fram medaljer vid tidigare jubileum: 1668, 1868, 1918 samt 1968.

Torbjörn von Schantz överlämnar det första exemplaret av Lunds universitets jubileumsmedalj till Kungen. Lunds universitet har tagit fram medaljer vid tidigare jubileum: 1668, 1868, 1918 samt 1968. Foto: Kennet Ruona

Därefter var det dags för jubileumshögtiden i universitetets aula. Universitetet delade ut sina årliga priser och rektor emeritus Göran Bexell höll en högtidsföreläsning. Ceremonin inramades av nyskriven musik av kompositören och professorn Hans Gefors, musiken framfördes av Akademiska kapellet tillsammans med Lunds akademiska kör.

Torbjörn von Schantz överlämnade det första exemplaret av Lunds universitets jubileumsmedalj till Kungen.

Högtiden avslutades med Kungens tal till Lunds universitet:

Trehundrafemtio år. Det är en lång tid. Jämför vi med näringslivet kan vi konstatera att det är få affärsidéer som stått sig genom tre och ett halvt sekel. Men här på Lunds universitet har kärnverksamheten egentligen alltid varit densamma:

Att bedriva fri och oberoende utbildning och forskning.
Att föra vidare kunskaper, och vinna nya. Och att utveckla samhället och människorna i det.

Den idén har samma bärkraft i dag som för 350 år sedan. Inte minst i en tid där gränsen mellan åsikter och fakta alltmer suddas ut. Där har forskningen och den högre utbildningen en oerhört viktig uppgift att fylla

H. M. Konungen

Under dagen i Lund.

Under dagen i Lund. Foto: Kennet Ruona

Lunds universitet 350 år

Lunds universitet arrangerar jubileumshögtid på Karl-dagen 2017. Universitetet firar sitt 350-årsjubileum från den 19 december 2016 till den 28 januari 2018.

Lunds universitet grundades 1666 av Riksänkedrottningen Hedvig Eleonora, som var ordförande i Karl XI:s förmyndarregering, och universitetet, den karolinska akademin, invigdes 28 januari 1668.

Under jubileumsåret presenterar universitetet ett program innehållande allt från konserter, utställningar och kulturaktiviteter till vetenskapliga temaveckor och utgivning av jubileumsböcker.