Drottningen vid stipendie­utdelning till minne av Förintelsen

Fredagen den 27 januari närvarade Drottningen vid utdelningen av stipendium ur Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen vid en ceremoni på Dramaten i Stockholm. Årets stipendiat är kompositören Jacob Mühlrad.

Micael Bindefeld, Jacob Mühlrad och Drottningen.

Micael Bindefeld, Jacob Mühlrad och Drottningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stiftelsens ändamål är att främja kulturyttringar som görs för att berätta om Förintelsens historier. Årets stipendium går till kompositören Jacob Mühlrad.

Stiftelsens motivering lyder: "2017 års stipendium tilldelas Jacob Mühlrads unika körverk om morfadern Michael Blimans tid i koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen. Med morfaderns vittnesmål och de frågor Jacob aldrig fick svar på, väver han med musikens kraft samman en överlevandes berättelse och de följande generationernas ärvda sår i ett stycke som bär minnet av Förintelsen in i vår tid."

Drottningen överlämnade stipendiet och avrundade ceremonin med ett tal:

Musiken är ett språk som talar direkt till hjärtat. Den kan ofta förmedla det som orden inte klarar.

När Jacob berättar sin morfars historia, med kören som instrument, bevarar han den också för framtiden och låter den leva vidare. I våra minnen och i våra hjärtan. Det är en stor och viktig gärning.

H.M. Drottningen

Genom stipendiet får Jacob Mühlrad möjlighet att färdigställa sitt projekt. Verket kommer framföras av Radiokören i Berwaldhallen med världspremiär den 14 oktober 2017.

Om Förintelsens minnesdag

27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. Sedan 1999 är det minnesdag i Sverige och den uppmärksammas runt om i landet.

År 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer.