Kungaparet vid invigningskonsert för Kungl. Musikhögskolan

Torsdagen den 26 januari närvarade Kungaparet vid invigningskonserten för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Under invigningskonserten som hölls i Kungasalen.

Under invigningskonserten som hölls i Kungasalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

I korsningen Valhallavägen/Lidingövägen står sedan sommaren 2016 ett nytt campus för Kungl. Musikhögskolan färdigt. Under torsdagskvällen hölls den formella invigningen.

Kungen höll invigningstal och sa:

Sverige är ett land där musiken har en stark ställning. Vi är många som gläds med de svenska artister och kompositörer som slår igenom ute i världen. Och som representant för Sverige känner jag en särskild stolthet över alla blågula framgångar på musikens område. Ja, vi talar ju till och med om 'det svenska musikundret'.

Men, dessa framgångar uppstår inte ur ett vakuum. Utan de bygger på en lång tradition i vårt land.

H.M. Konungen

Kungen avslutar sitt tal med att slå in en fanfar.

Kungen avslutar sitt tal med att slå in en fanfar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tal hölls också av studentkåren, prorektor Staffan Scheja och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Programmet bjöd på uruppföranden av Karin Rehnqvist, Andrea Tarrodi, Jesper Nordin samt verk av Benny Andersson och Kristina Lugn.

Medverkade under konserten gjorde bland andra KMH:s symfoniorkester, kammarkör och solister. Dirigenter var Fredrik Malmberg, B Tommy Andersson och Hanna Ohlson-Nordh.

Under invigningskonserten i Kungasalen. Kungl. Musikhögskolans nya campus inrymmer fyra publika konsertsalar för undervisning och uppträdanden. Kungasalen är den största och skolans huvudscen.

Under invigningskonserten i Kungasalen. Kungl. Musikhögskolans nya campus inrymmer fyra publika konsertsalar för undervisning och uppträdanden. Kungasalen är den största och skolans huvudscen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kungl. Musikhögskolan

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående högskola inom musikområdet. Högskolan utbildar studenter på högsta internationella nivå i folkmusik, jazz/pop/rockmusik, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt inom olika lärarutbildningar med inriktning mot musik.

Kungl. Musikhögskolans nya campus.

Kungl. Musikhögskolans nya campus. Foto: Åke E-son Lindman