Kungaparet vid invigningskonsert på Gripsholms slott

Onsdagen den 11 januari var Kungaparet på Gripsholms slott för att ta del av en konsert i samband med invigningen av en ny flygel. Det är Gripsholmsföreningen som överlämnar en Steinwayflygel till Gripsholms slottsförvaltning.

Kungaparet tackar de medverkande efter konserten. I förgrunden Drottningen och hovsångare Karl-Magnus Fredriksson.

Kungaparet tackar de medverkande efter konserten. I förgrunden Drottningen och hovsångare Karl-Magnus Fredriksson. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet anländer till Rikssalen i Gripsholms slott.

Kungaparet anländer till Rikssalen i Gripsholms slott. Foto: Kungahuset.se

Under onsdagskvällen invigdes Steinwayflygeln med en konsert i Rikssalen. Medverkade gjorde konsertpianisten Roland Pöntinen, pianisterna Adam Jonströmer och Greta Åstedt samt hovsångarna Karl-Magnus Fredriksson och Miah Persson.

Programmet var sammanställt av hovorganisten Mary Ljungquist Hén.

Flygeln kommer framöver att användas för konsertverksamheten på Gripsholms slott.

Efter konserten höll slottsfogde Stefan Wirtén tal och tackade då pianisterna Adam Jonströmer och Greta Åstedt, konsertpianisten Roland Pöntinen samt hovsångarna Miah Persson och Karl-Magnus Fredriksson.

Efter konserten höll slottsfogde Stefan Wirtén tal och tackade då pianisterna Adam Jonströmer och Greta Åstedt, konsertpianisten Roland Pöntinen samt hovsångarna Miah Persson och Karl-Magnus Fredriksson. Foto: Kungahuset.se

Gripsholmsföreningen

I slutet av 1800-talet bildades en förening som tog initiativet till den stora restaurering och renovering av Gripsholms slott som blev färdig år 1900. Medlemmarna tyckte att föreningen nått sitt syfte och den upplöstes år 1903.

År 1937 bildas en ny förening kallad ”Gripsholmsföreningen av 1937”, för att organisera slottets 400-årsjubileum. Föreningen lever vidare och bekostar bland annat det hedersporträtt av framstående svenskar som årligen avtäcks på Gripsholm. Gripsholmsföreningen stod bakom inköpet av den tidigare flygeln och nu Steinwayflygeln.