Kungen delade ut Prins Eugenmedaljen

Måndagen den 12 december delade Kungen ut Prins Eugenmedaljen vid en ceremoni på Kungliga slottet.

Kungen delar ut Prins Eugenmedaljen till Pye Aurell Ehrström från Marge Arkitekter AB.

Kungen delar ut Prins Eugenmedaljen till Pye Aurell Ehrström från Marge Arkitekter AB. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet tillsammans med mottagarna av Prins Eugenmedaljen.

Kungaparet tillsammans med mottagarna av Prins Eugenmedaljen. Foto: Kungahuset.se

Prins Eugenmedaljen instiftades av Gustaf V i samband med Prins Eugens 80-årsdag 1945. Medaljen delas ut för framstående konstnärlig gärning.

Årets medaljörer var

 • Grafisk formgivare Hans Cogne
 • Målare Ann Edholm
 • Marge Arkitekter AB
  Pye Aurell Ehrström
  Katarina Grundsell
  Louise Masreliez
  Susanne Ramel
 • Keramiker Anne Tophøj från Danmark

Läs mer om Prins Eugen-medaljen

Presentation av medaljörerna

Hans Cogne
Få har, som Hans Cogne, med så stor kärlek värnat om den grafiska formen och typografin. I hans gedigna formgivning skapas omsorgsfulla möten mellan bilder och bokstäver, mellan mening och visuella uttryck, mellan funktion och lust. Klassisk elegans, lyhördhet och ett säkert handlag kännetecknar Hans Cognes mångåriga verksamhet som grafisk formgivare.

Ann Edholm
Ann Edholms praktfulla målningar uppfyller rummet, den solida grunden till hennes bildvärld är byggd på konsthistorien lika väl som på tidigare erfarenheter av Disneys Musse Pigg. Upprepning av enkla geometriska former blir till tät närvaro. Den kärva poesin i Ann Edholms bilder har livet och döden, den existentiella berättelsen om att vara människa, som sitt tema.

Ann Edholm fick stor internationell uppmärksamhet vid invigningen av den magnifika ridån Dialogos som hon fått i uppdrag att göra för FN i New York. Invigningen var år 2013.

Marge Arkitekter
Pye Aurell Ehrström, Katarina Grundsell, Louise Masreliez och Susanne Ramel

Marge Arkitekter startades 2002 av fyra unga arkitekter. Kontoret arbetar med alla arkitekturens skalor, från stadsplaner till inredningar. De har snabbt gjort sig omtalade, som seriösa och skickliga arkitekter. Projekten är rumsligt och materialmässigt innovativa, som båtterminalbyggnaderna på Strömkajen i Stockholm. Senast aktuella med utställningsinredningen i Nordens paviljong vid årets Venedigbiennal.

Årets hela fyra Prins Eugenmedaljer för arkitektur är ett erkännande av att arkitektarbete alltsomoftast är kollektivt, där inte alltid någon enskild ”stjärnarkitekt” kan pekas ut. I år ges medaljen till fyra stjärnor!

Anne Tophøj (Danmark)
Anne Tophøj har med förtjänst inte bara fortsatt utan också utmanat den starka danska keramiska traditionen. Med fokus på bruksföremål har hon tillfört ett experimentellt, nyfiket och kreativt förhållningssätt. Med hög konstnärlig höjd och stor hantverksskicklighet påverkar hennes konst våra föreställningar om såväl ting för det dukade bordet som lerans möjliga gränser.