Presentation av årets Nobelpristagare

Måndagen den 5 december gav Kungen företräde för Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, Göran K Hansson, vice ordförande i Nobelstiftelsens styrelse, Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius och Thomas Perlmann, sekreterare för Nobelkommittén för fysiologi eller medicin.

Under mötet om årets Nobelpristagare.

Under mötet om årets Nobelpristagare. Foto: Kungahuset.se

Under mötet fick Kungen, Drottningen, Kronprinsessan, Prins Daniel och Prins Carl Philip en presentation av 2016-års Nobelpristagare.

Nobelstiftelsen

Nobelstiftelsen instiftades år 1900 och har det ekonomiska ansvaret för förvaltningen av Alfred Nobels donation. Stiftelsen tillhandahåller medlen till prisen men deltar inte i valprocessen. Stiftelsen sköter alla praktiska arrangemang kring utdelningsceremonin och den åtföljande banketten.

Nobelkommittéer

Ansvaret att utse Nobelpristagare är fördelat mellan olika institutioner. Till exempel är det Kungliga Vetenskapsakademin som delar ut prisen i fysik och kemi, medan Svenska Akademien delar ut priset i litteratur. Varje institution väljer en särskild Nobelkommitté som har till uppgift att sköta nominerings- och utredningsarbetet.

Till toppen