Kungaparet på Fryshuset

Fredagen den 2 december var Kungaparet på Fryshuset för att ta del av ett seminarium om Fryshuset och ungdomarnas situation. Seminariet är en del av Fryshusets gåva till Kungen med anledning av 70-årsdagen i våras.

Kungaparet anländer till Fryshuset i Hammarby Sjöstad.

Kungaparet anländer till Fryshuset i Hammarby Sjöstad. Foto: Kungahuset.se

Kungen och Kungafamiljen har följt Fryshusets verksamhet under många år. Kungaparet har bland annat vid flera statsbesök visat verksamheten för gästande statschefer.

Dagens seminarier var en del av Fryshusets gåva till Kungen med anledning av 70-årsdagen i våras.

Förmiddagen inleddes på temat föredöme och framtidstro. Samtalet fokuserade bland annat på den nedgång i brottslighet – The Crime Drop – som sker och utgör en oväntad samhällsförändring i västvärlden. Samtidigt ökar antalet våldsbrott och otryggheten i socioekonomiskt utsatta områden.

Därefter diskuterades ungdomskultur och hur den kan bidra till att stärka demokratin genom att aktivt arbeta med värdegrunder, jämställdhet och likabehandling.

Arbete och entreprenörskap var ämnet för det tredje seminariet som rörde sig kring arbetsmarknaden för unga och om ungt entreprenörskap.

Det avslutande samtalet handlade om skolan, om vad som är en bra skola, vad som är viktigt och vilka färdigheter skolan ska förmedla.

Fryshusets vd Johan Oljeqvist hälsade välkommen och introducerade dagens seminarium.

Fryshusets vd Johan Oljeqvist hälsade välkommen och introducerade dagens seminarium. Foto: Kungahuset.se

Under eftermiddagen delade Kungen ut två hederspriser samt ett stipendium ur Anders Carlberg minnesfond. Det är första gången som utmärkelserna delas ut. Hederspriserna gick till artisten Laleh Pourkarim och polisen Mohamed Abubaker, stipendiet ”Den unga förebilden” delades ut till Ahtir Albadri .

Avslutningsvis höll Kungen tal och sa:

Ett framgångsrikt samhälle är ett samhälle där vi arbetar tillsammans. Där vi lyssnar på varandra och lär av varandras erfarenheter. Och det är precis vad vi har gjort här i dag. [ … ]

Ni härinne – ungdomar och vuxna – representerar ett enormt kunskapskapital. I det här rummet finns starka personliga nätverk, internationell utblick och många hundra år av samlad erfarenhet.

Här finns alla förutsättningar att bygga vidare på de framgångar som Fryshuset har nått. Jag ser fram emot att fortsätta följa ert arbete – för och tillsammans med unga.

H.M. Konungen

Om Fryshuset

Fryshuset är en ideell organisation som har funnits sedan 1984. Fryshuset vänder sig till alla unga och fokuserar särskilt på dem som lever i utanförskap. Organisationen bedriver ett 50-tal olika verksamheter inom områdena skola, passionerade intressen, sociala perspektiv, utbildning och arbetsmarknad. Fryshuset har verksamheter i Stockholm, Skärholmen, Husby, Göteborg, Malmö, Kalmar och Danmark och finns representerade över hela Sverige via ett riksnätverk av ungdomsorganisationer.

I januari 2013 gick Fryshusets grundare Anders Carlberg bort efter en tids sjukdom.

Kungaparet tillsammans med Chiles president Michelle Bachelet på Fryshuset i maj i år.

Kungaparet tillsammans med Chiles president Michelle Bachelet på Fryshuset i maj i år. Foto: Kungahuset.se