Drottningen i Vatikanen

Onsdagen den 23 och torsdagen den 24 november var Drottningen i Vatikanstaten för att delta i seminariet Narcotics: Problems and Solutions of This Global Issue. Under besöket invigde Drottningen även en Rembrandt-utställning på Vatikanmuseet.

Påve Franciskus och Drottningen.

Påve Franciskus och Drottningen. Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Deltagare i konferensen ”Narcotis: Problems and Solutions of This Global Issue”.

Deltagare i konferensen ”Narcotis: Problems and Solutions of This Global Issue”. Foto: Kungahuset.se

Påve Franciskus har tagit initiativet till det två dagar långa internationella symposiet Narcotics: Problems and Solutions of This Global Issue som ägde rum på Vatikanens vetenskapsakademi. En bred expertis på området med organisationer, politiker, experter och forskare fick tillfälle att samtala och dela med sig av kunskaper och erfarenheter.

Drottningen inleder den två dagar långa konferensen om drogmissbruk bland unga, som ägde rum på Vatikanens vetenskapsakademi.

Drottningen inleder den två dagar långa konferensen om drogmissbruk bland unga, som ägde rum på Vatikanens vetenskapsakademi. Foto: Kungahuset.se

Drottningen öppnade seminariet och underströk att narkotika är ett globalt problem som berör alla och som kräver samarbete över nationsgränserna. Drottningen talade vidare om hur de redan utsatta barnen i världen i högre utsträckning är benägna att hamna i narkotikans gissel samt lyfte att information inte räcker i det narkotika­förebyggande arbetet. Det krävs visioner om ett långsiktigt förebyggande arbete, goda strukturer att arbete efter och engagerade vuxna.

Under konferensen talade bland andra journalisten och författaren Roberto Saviano som skrivit om maffians internationella narkotikahandel, Yvonne Thunell, Mentor Internationals ordförande, som berättade om effekterna av Mentors arbete med att förebygga missbruk bland ungdomar, samt Robert L. DuPont, MD, President, Institute for Behaviour and Health, Former Director, National Institute on Drugs Abuse, USA.

Påve Franciskus närvarade under torsdagens konferens.

Påven talade under konferensens andra dag.

Påven talade under konferensens andra dag. Foto: AFP Photo/ Osservatore Romano

Under onsdagskvällen invigde Drottningen tillsammans med Prinsessan Beatrix av Nederländerna Rembrandt and the Vatican – images from heaven and earth på Vatikanmuseet. Utställningen visar ett 50-tal etsningar av 1600-talsmästaren Rembrandt inlånade från Zornmuseet i Mora samt ett par oljemålningar inlånade från en holländsk privatsamling.

Drottningen och Prinsessan Beatrix i Rembrandt-utställningen.

Drottningen och Prinsessan Beatrix i Rembrandt-utställningen. Foto: IBL/PPE/insight media

 I invigningstalet berättade Drottningen om hur den svenske konstnären Anders Zorn beundrade Rembrandt och samlade etsningar. Rembrandt som var barn till en katolsk mor och protestantisk far arbetade i en tid då religionen spelade en viktig roll i det offentliga livet. Ändå är det få holländska 1600-talskonstnärer som så hängivet som Rembrandt skildrat scener ur Bibeln.

Drottningen avslutade sitt tal med en uppmaning om att låta Rembrandt lära oss att se storheten i uttrycken hos de fattiga, marginaliserade och utsatta som han avbildat och att låta hans konst vara en inspiration för oss att sträva efter en bättre värld!

Efter invigningen fick Drottningen och Prinsessan Beatrix en guidad tur genom Vatikanmuseet av dess chef Antonio Paolucci.

Om Mentor

Mentor är i dag en världsledande organisation inom drogprevention, som Drottningen grundade tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) 1994.

Mentor International är en internationell paraplyorganisation i vilken Mentor Sverige ingår i och samverkar med. Organisationen finns också i Mellanöstern, USA, Sydamerika, Storbritannien, Tyskland och Baltikum, och har genomfört projekt i 70 länder genom olika fältorganisationer.

Sedan starten har Mentor nått över 2,5 miljoner barn och ungdomar.