Kungen delade ut pris till Årets nybyggare

Tisdagen den 1 november delade Kungen ut pris till Årets Nybyggare vid en ceremoni i Bernadotte­biblioteket. Priset delas ut varje år och går till personer med utländsk bakgrund som med begränsade resurser och genom hårt och målmedvetet arbete nått framgång i sitt företagande.

Mohammed Homman, Vironova AB fick utmärkelsen Årets Pionjär.

Mohammed Homman, Vironova AB fick utmärkelsen Årets Pionjär. Foto: Kungahuset.se

Kungen hälsade välkommen till årets ceremoni och sa i sitt tal:

Att komma in i det svenska samhället är inte alltid så lätt. Inte ens för den som är duktig och driven. Här tror jag att vi alla behöver göra mer för att öppna upp vårt land för den kompetens och det nytänkande som dagens nybyggare kan bidra med.

Därför känns det väldigt roligt att lyfta fram några av de företagsamma personer som är med och utvecklar vårt land och vårt näringsliv. De behövs – och de behöver bli fler!

H.M. Konungen

Kungen håller tal vid ceremonin för Årets nybyggare.

Kungen håller tal vid ceremonin för Årets nybyggare. Foto: Kungahuset.se

Årets Nystart och Årets Pionjär

Priset delas ut i två olika kategorier. ”Årets Nystart” delas ut till en person med utländsk bakgrund som bor i Sverige och som under kort tid och med små resurser har startat ett företag. Priset ”Årets Pionjär” går till en person som bott i Sverige under en längre tid och som lyckats etablera ett starkt och lönsamt företag.

Årets Nystart gick till Muazzez Moa Gurbuzer, MRG Wines AB

Juryns motivering:

”Att starta ett företag utan att kunna sin bransch, men tack vare en högre vision lyckas övertyga mycket konservativa leverantörer att engagera sig, är en bedrift. Att dessutom gå från en trygg anställning vid 57 års ålder och sadla om, är det få som vågar.

Muazzez Moa Gurbuzer har med ett brinnande engagemang lyckats få en av världens främsta champagneexperter att medverka till att producera ett unikt, exklusivt och högkvalitativt alkoholfritt vin genom att förena traditionellt hantverk med modern teknik och svenskt entreprenörskap.

Muazzez Moa Gurbuzer har brutit den allmänna uppfattningen om alkoholfria viner vilket återspeglas i företagets tillväxt. Detta gör henne till en riktig nybyggare.”

Moa Gurbuzer vid ceremonin. Moas företag MRG Wines AB producerar alkoholfria viner.

Moa Gurbuzer vid ceremonin. Moas företag MRG Wines AB producerar alkoholfria viner. Foto: Kungahuset.se

Priset som Årets Pionjär tilldelades Mohammed Homman, Vironova AB

Juryns motivering:

"Mohammed Homman identifierade ett problem och hade insikten att engagera experter från andra discipliner för att förverkliga sin vision.

Att bryta mot förväntningar och ge sig ut på djupt vatten var inte helt självklart. Men med envishet och en unik förmåga till problemlösning lyckades Mohammed Homman övertyga sin nära omgivning att investera i att snabbt och enkelt upptäcka virus. Han har lyckats samla några av Sveriges främsta forskare och programmerare, vilket möjliggjort flera internationella patent. Mohammed Hommans företag säljer i dag sina produkter och tjänster till några av världens främsta läkemedelsproducenter och det är bara början.

Mohammed Hommas representerar den nya generationen av nybyggare, de som fått möjligheten till högre studier i Sverige och dessutom drivs av entreprenörskapets utmaningar. Att han dessutom är en av få med utländsk bakgrund som lyckats göra sitt företag publikt gör honom till en värdig mottagare av priset.”

Om Årets nybyggare

Årets nybyggare instiftades 1999. Syftet med priset är att skapa förebilder och visa på goda exempel. Sedan år 2000 är Kungen prisets beskyddare. År 2009 initierade IFS priset Årets Pionjär.

Bakom priset står Stiftelsen IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige.

Pristagarna utses av Nomineringskommittén och i den ingår: f.d. Landshövding Björn Eriksson, ordförande i kommittén, Gustav Douglas, Latour, Gunvor Engström, f.d. landshövding Blekinge län, Salvatore Grimaldi, Grimaldi Industrier, Ali Karimi, Pars Gruppen, Göran Lundwall, ALMI, Björn Rosengren, Kinnevik, Mats Torstendahl, SEB, Ayad Al Saffar, Ur & Penn, Azita Shariati, Sodexo Norden, Lena Olving, Myronic AB samt Nomineringskommitténs ständige sekr. Rafael Bermejo.