Kungaparet mötte påven i Lund

Måndagen den 31 oktober deltog Kungaparet och påve Franciskus i uppmärksammandet av reformationens 500-årsminne i Lunds domkyrka.

Kungaparet och påve Franciskus på väg till Lunds domkyrka.

Kungaparet och påve Franciskus på väg till Lunds domkyrka. Foto: Drago Prvulovic/TT

Påven kommer till Sverige för att företräda den katolska kyrkan i ett gemensamt uppmärksammande av reformationens femhundraårsjubileum tillsammans med Lutherska världsförbundet då Reformationsåret inleds den 31 oktober 2016. Det blir det första påvebesöket sedan Johannes Paulus II var här 1989.

Kungaparet och påven på domkyrkans trappa efter den ekumeniska gudstjänsten.

Kungaparet och påven på domkyrkans trappa efter den ekumeniska gudstjänsten. Foto: Björn Lindgren/TT

Påvens besök i Lund inleddes med att Kungaparet välkomnade Franciskus i Kungshuset i Lund. Kungaparet hälsade på påvens delegation, bland dem kardinal Kurt Koch, Vatikanens ansvarige för ekumeniska relationer.

Därefter hade Kungaparet och påven ett enskilt möte.

Kungaparet i samtal med påve Franciskus i Kungshuset, Lund.

Kungaparet i samtal med påve Franciskus i Kungshuset, Lund. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kungshuset, även kallat Lundagårdshuset eller Gamla akademien, är en byggnad i Lundagård i centrala Lund. Lundagård är sedan 1200-talet benämningen på ärkebiskopens residens i Lund. Efter reformationen 1536 blev Lundagård residens för kungens länsman, som 1579–80 lät uppföra Kungshuset. Lundagård donerades 1688 till Lunds universitet.

Eftermiddagen fortsatte sedan med en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka där Lutherska världsförbundets ordförande, biskop Munib Yonan och påve Franciskus talade. De undertecknade också ett gemensamt dokument om att lägga reformationstidens konflikter bakom sig och blicka framåt tillsammans.

Enligt traditionen spikade Martin Luther upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg den dagen år 1517. Mötet i Lund anknyter därmed till 500-årsminnet av reformationen, som kommer att uppmärksammas stort i lutherska kyrkor världen över under 2017. Mötet markerar också att det 2017 är 50 år sedan den ekumeniska dialogen mellan lutheraner och katoliker började.

Kungaparets besökte Slottskyrkan i Wittenberg tidigare i höst i samband med statsbesöket till Tyskland 5–8 oktober.

Luthers 95 teser på svenska

Kungaparet och statsrådet Åsa Regnér tillsammans med Sachsen-Anhalts regeringschef Reiner Haseloff med fru och Wittenbergs borgmästare Torsten Zugehör med fru utanför Slottskyrkan i Wittenberg.

Kungaparet och statsrådet Åsa Regnér tillsammans med Sachsen-Anhalts regeringschef Reiner Haseloff med fru och Wittenbergs borgmästare Torsten Zugehör med fru utanför Slottskyrkan i Wittenberg. Foto: Kungahuset.se

Att Lund är plats för mötet har flera orsaker: det var där som Lutherska världsförbundet bildades 1947 och förbundet firar alltså 70-årsjubileum 2017. Lund ligger också i ”det lutherska Skandinavien”, som på många sätt präglats av reformationen.

Läs mer på Lutherska världsförbundets webbplats

Om påve Franciskus

Franciskus, Jorge Mario Bergoglio är född 17 december 1936, är katolska kyrkans påve sedan 2013 och är kyrkans 266:e påve. Han var tidigare ärkebiskop i Buenos Aires.

Han var tidigare ärkebiskop i Buenos Aires. Franciskus är den förste påve som kommer från Latinamerika. Han är också första jesuit på påvestolen.