Prinsparet i Värmland

Fredagen den 21 oktober besöker Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia Värmland, Prinsparets hertigdöme.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid stadshuset i Säffle.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid stadshuset i Säffle. Foto: Jessica Gow/TT

Prins Carl Philips morgon i Värmland inleddes i trakten kring Gullsjöälven i Säffle kommun. Representanter från Hushållningssällskapet hälsade välkommen och Prinsen fick prova på och veta mer om modernt skogsbruk.

Prinsen provar skogsavverkning.

Prinsen provar skogsavverkning. Foto: Kungahuset.se

Hushållningssällskapet är landets äldsta organisation på jordbruksområdet och består av 17 fristående sällskap över hela landet. De driver naturbruks­gymnasier, försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat – och erbjuder rådgivning för lantbrukets och landsbygdens utveckling.

Prins Carl Philip är beskyddare av Hushållningssällskapets förbund.

Hushållningssällskapet berättar om kräftor och flodpärlmusslor i Gullsjöälven.

Hushållningssällskapet berättar om kräftor och flodpärlmusslor i Gullsjöälven. Foto: Kungahuset.se

Elever från Långseruds skola stod vid vägen och vinkade när Prins Carl Philip åkte förbi. Prinsen klev av och hälsade på barnen.

Elever från Långseruds skola stod vid vägen och vinkade när Prins Carl Philip åkte förbi. Prinsen klev av och hälsade på barnen. Foto: Kungahuset.se

Prinsessan Sofia besökte samtidigt Fritidsbanken i Karlstad. Verksamhetschef David Mathiasson presenterade Fritidsbanken och visade runt i lokalerna. Prinsessan fick också tillfälle att träffa volontärer och lärarstudenter från Karlstad Universitet som arbetar med Fritidsbanken.

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som till exempel skidor, skridskor, inlines, snowboards, och mycket mer. Alla kan låna och allt är gratis.

Prinsessan Sofia överlämnar symboliskt en fotboll till Fritidsbanken som en klass från Kronoparkens skola lånar till fotbollsmatchen.

Prinsessan Sofia överlämnar symboliskt en fotboll till Fritidsbanken som en klass från Kronoparkens skola lånar till fotbollsmatchen. Foto: Simone Syversson

2013 öppnades den första Fritidsbanken i Deje i Forshaga kommun, tre mil norr om Karlstad. Bakom initiativet stod Svenska Kyrkan, Forshaga kommun och projektet Ett Öppnare Värmland. Riksidrottsförbundet inleder nu ett samarbete med Fritidsbanken vilket innebär att konceptet kommer att spridas i landet.

Prinsparets förmiddag fortsatte sedan i Säffle.

Vid stadshuset i Säffle välkomnade kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne och Säffle-Operan framförde musik.

Lunchen intogs i Stenmagasinet.

På väg till Stenmagasinet i Säffle där lunchen hölls.

På väg till Stenmagasinet i Säffle där lunchen hölls. Foto: Jessica Gow /TT

Därefter besökte Prinsparet Vattentornet och fick en presentation av konstinstallationen Forest of Säffle av glaskonstnären Ingalena Klenell. Det 45 meter höga gamla vattentornet i Säffle, som ritades av Ivar Tengbom 1911 och byggdes 1914, används i dag för konstutställningar.

Prinsparet tillsammans med glaskonstnären Ingalena Klenell i vattentornet i Säffle

Prinsparet tillsammans med glaskonstnären Ingalena Klenell i vattentornet i Säffle. Foto: Jessica Gow/TT

Eftermiddagen fortsatte med företagsbesök på Somas. Företaget tillverkar vridspjäll-, kalott- och kulventiler som används i många processindustrier bland annat i papper- och cellulosaindustrin.

Namnet Somas kommer av initialerna Sliperi Och Mekaniska Arbeten Säffle. Företaget har en lång tradition bakom sig som ventiltillverkare och grundades redan 1945. Då var den huvudsakliga sysselsättningen slipning och polering av matbestick.

Under besöket på företaget Somas.

Under besöket på företaget Somas. Foto: Kungahuset.se

Prins Carl Philip besöker därefter Brigadmuseum i Karlstad för att avtäcka en minnessten över värmländska krigsveteraner. Prinsen är beskyddare av Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.

Initiativet till minnesstenen kommer från ett medborgarförslag från Veteranerna i Värmland för att hedra alla de som deltagit i internationella insatser.

Initiativet till minnesstenen kommer från ett medborgarförslag från Veteranerna i Värmland för att hedra alla de som deltagit i internationella insatser. Foto: Jessica Gow/TT

Brigadmuseum är en del av det statligt stödda nätverket Sveriges Militärhistoriska Arv (SMHA) och bedriver museiverksamhet som främjar kunskap om och känslan för delar av det svenska försvarets historiska och kulturella utveckling.

Brigadmuseum invigdes den 1 juni 2013 av Prins Carl Philip.

Kvällen avslutas med middag på residenset där landshövdingen står som värd.