Drottningen invigde Kungliga brudklänningar 1976-2015

Måndagen den 17 oktober invigde Drottningen utställningen Kungliga brudklänningar 1976–2015 i Rikssalen på Kungl. Slottet. Kronprinsessan och Prinsessan Sofia närvarade vid invigningen. I utställningen visas brudklänningar som burits av fem kungliga brudar under fyra decennier.

Drottningen, Kronprinsessan och Prinsessan Sofia vid invigningen i Rikssalen.

Vid invigningen i Rikssalen. Foto: Kungahuset.se

I år är det 40 år sedan Fröken Silvia Sommerlath och Carl XVI Gustaf vigdes i Storkyrkan och bruden blev Sveriges drottning. För att uppmärksamma märkesåret visas utställningen Kungliga brudklänningar 1976–2015.

Under invigningen höll Drottningen tal och sa:

När jag ser mig runt i salen så är det många fina minnen som väcks till liv. Både från våra barns bröllop, och från vårt eget bröllop för 40 år sedan.

H.M. Drottningen

Drottningen, Kronprinsessan och Prinsessan Sofia vid invigningen i Rikssalen.

Utställningen ”Kungliga brudklänningar 1976–2015” visades till och med 12 mars 2017. Foto: Kungahuset.se

Kungliga brudklänningar 1976-2015

Utöver Drottningen uppmärksammas Mrs Lilian Craig som i december 1976 äktade Prins Bertil, farbror till vår nuvarande Kung. I juni 2010 ingick Kronprinsessan Victoria äktenskap med Herr Daniel Westling och nästan precis tre år senare gifte sig Prinsessan Madeleine med Herr Christopher O’Neill. I juni 2015 sa Fröken Sofia Hellqvist ja till Prins Carl Philip.

I fokus för utställningen står de kungliga brudarna och de klänningar de bar på sin bröllopsdag.