Drottningen, Kronprinsessan och Prinsessan Sofia i möte med Global Child Forum

Tisdagen den 11 oktober deltog Drottningen, Kronprinsessan och Prinsessan Sofia i Global Child Forums årliga partnerdag tillsammans med organisationens företags- och kunskapspartners. Mötet hölls i Bernadotte­biblioteket på Kungl. Slottet.

Drottningen öppnar mötet.

Drottningen öppnar mötet. Foto: Kungahuset.se

Drottningen höll inledningsanförandet och lyfte att vi som världsmedborgare och medmänniskor måste göra allt vi kan för att skydda barns rättigheter och inte tro att regeringar och välgörenhetsorganisationer kan lösa allt. Att visionen med Global Child Forum är att involvera alla aktörer i samhället, med en särskild tonvikt på företagssektorn, och bli en mötesplats för ledare från hela världen för utbyte av kunskap och erfarenheter.

Under mötet lyftes sedan bland annat erfarenheter och resultat av tidigare forum som i Dubai där Drottningen deltog, i Pretoria där Prinsessan Sofia deltog och i Kuala Lumpur där Kungaparet deltog.

Även utvecklingen av Children’s Rights and Business Atlas diskuterades. Det är en webbaserad atlas framtagen, av Global Child Forum tillsammans med Unicef, som ska hjälpa företag att ha koll på riskfaktorer som finns vad gäller barns rättigheter inom olika branscher.

Under rubriken Global investor’s perspective on children’s rights talade sedan Reto Schwager, vd för investmentbolaget Robecosam, som var först i världen med att endast investera i hållbara företag; Georg Kell, tidigare chef för FN:s Global Compact, som är världens största frivilliga hållbarhetsinitiativ med över 10 000 deltagande företag och intressenter från över 130 länder samt Hanna Roberts, vd för GES Investment Services GES är den kunskapsbank som fonder, pensionsförvaltare med flera anlitar när det gäller hållbarhets­placeringar.

Under mötet i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet.

Under mötet i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet. Foto: Kungahuset.se

Global Child Forum

Global Child Forum initierades av Kungafamiljen 2009 och är en oberoende plattform som samlar världsledande intressenter för fördjupad dialog och ökad kunskap om barns rättigheter. Målet är att identifiera lösningar kring de mest angelägna frågorna när det gäller företagens möjligheter att påverka barns rättigheter.