Kungaparets statsbesök i Tyskland – dag 4
Lördagen den 8 oktober avslutades Kungaparets statsbesök i Tyskland. Dagen började i Wittenberg där platser med särskild betydelse för reformationsjubileet besöktes. Därefter var Kungaparet i Leipzig och på programmet stod besök på Max-Planck-Institutet och ett seminarium arrangerat av World Childhood Foundation.
9.35 Kungaparet anländer till Wittenberg och Slottskyrkan och välkomnas av Sachsen-Anhalts regeringschef Reiner Haseloff med fru och Wittenbergs borgmästare Torsten Zugehör med fru framför den så kallade tesporten.
Slottskyrkan är mest känd för att Martin Luther lär ha spikat upp sina 95 teser på huvudporten den 31 oktober 1517. Slottskyrkan, som uppfördes 1489, ligger i den forna slottsanläggningens nordöstra flygel. Martin Luther ligger begravd i slottskyrkan liksom hans medkämpe och vän Philipp Melanchthon. Under ingångshallen ligger kryptan för de askaniska kurfurstarna.
Kungaparet signerar Sachsen-Anhalts och Wittenbergs gyllene böcker.
Wittenberg är en tysk småstad vid floden Elbe i delstaten Sachsen-Anhalt, med omkring 50 000 invånare. Som reformationens födelseort står Wittenberg i centrum för Lutherjubileet i år, som högtidlighåller 500 år av reformation. På reformationsdagen den 31 oktober 2016 inleds jubileumsåret. Lutherhuset, Melanchthonhuset, stadskyrkan St. Marien och Slottskyrkan i Wittenberg är sedan 1996 upptagna på Unescos världsarvslista.
Ur Kungens tal vid presidentens statsbankett på Bellevue slott:
Om några veckor inleds högtidlighållandet av en av de mest centrala händelserna i Europas historia – reformationen. Under de 500 år som förflutit sedan Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg har protestantismen inte bara haft en religiös betydelse, utan också i grunden påverkat det europeiska samhällsbygget.
Drottningen och jag är därför mycket glada över att på lördag få besöka Lutherstadt Wittenberg. Den stad som ju på många sätt kommer att utgöra centrum för reformationsjubileet.”
H.M. Konungen
10.10 Promenad till Luthergarten bakom Slottskyrkan, där Kungen symboliskt får plantera ett träd.
Direktören för Lutherska världsförbundet i Wittenberg, pastor Hans W. Kasch, välkomnar. I samband med trädplanteringen sker en kort liturgi.
Lutherträdgården är en parkanläggning sydväst om den gamla stadskärnan i Wittenberg. Som en del i 500-årsfirandet av reformationen planteras 500 träd i trädgården med start 2009. Kyrkor från olika kristna trosinriktningar runtom i världen deltar genom att plantera trädsorter från hela världen.
10.35 Promenad genom staden. Sachsen-Anhalts regeringschef Reiner Haselhof guidar.
10.45 Besök på Cranach-gården.
Lucas Cranach d.ä. (1472-1553) var en tysk målare, gravör och bokillustratör. Han var hovmålare vid kurfurstens hov i Wittenberg, adlades, blev borgmästare i staden och var innehavare av en stor verkstad med ateljé, ett apotek och ett tryckeri- och bokförsäljningsföretag. Han blev personlig vän med Luther och använde sin konst till att tjäna den protestantiska saken. Cranachs verk återfinns även på Skokloster slott, Nationalmuseet, Rydboholms slott och Linköpings museum.
11.00 Besök vid Martin Luther-statyn.
11.10 Besök i Stadtkirche St. Marien. Pastor Johannes Block tar emot Kungaparet vid kyrkans ingång. Pastorn förevisar altartavlan och andra verk av Lucas Cranach.
I stadskyrkan St. Marien, Wittenbergs äldsta byggnad, predikade reformatorn Martin Luther och delade för första gången ut bröd och vin till nattvarden. Här hölls också den första gudstjänsten på tyska. Den berömde målaren Lucas Cranach den äldre skapade det kända reformationsaltaret.
St. Marien har även koppling till det svenska kungahuset genom att den fallne Gustav II Adolf fördes hit efter slaget i Lützen 1632.
11.30 Färden går vidare mot Leipzig.
Leipzig är med sina runt 550 000 invånare den största staden i delstaten Sachsen. Genom sitt läge vid stora transportleder blev staden redan under medeltiden ett viktigt handelscentrum. Denna roll består än idag, bland annat tack vare Leipzigs internationella mässa. Staden är i dag en av Tysklands mest betydande järnvägsknutar med en av Europas största järnvägsstationer.
Leipzig är en ledande boktryckeri- och biblioteksstad. Här finns bland annat Deutsche Bucherei som samlar all tyskspråkig litteratur. Varje år äger en av landets viktigaste bokmässor rum här. En bokmässa med gamla anor:år 1522 erbjöds besökarna Luthers tyska översättning av Nya Testamentet. På så sätt spreds den över Tyskland och redan inom tre månader fick den tryckas i ny upplaga.
12.45 Ankomst Leipzig, Gamla Rådhuset. Välkomstceremoni vid rådhusportalen med Sachsens regeringschef Stanislaw Tillich och Leipzigs borgmästare Burkhard Jung.
Leipzigs gamla rådhus med rötter tillbaka till 1556 dominerar hela Rådhustorgets östra sida. Det är i dag en av de sista och mest betydande renässansbyggnaderna på tysk mark.
13.00 Sachsens ministerpresident och Leipzigs borgmästare ger lunch.
14.45 Besök på Max Planck-institutet för evolutionär antropologi. Kungen välkomnas av professor Svante Pääbo och Sachsens regeringschef Stanislaw Tillich.
På Max Planck-institutet i Leipzig för evolutionär antropologi arbetar forskare med bakgrund i både naturvetenskap och humaniora med att undersöka människans historia ur ett interdisciplinärt perspektiv. Institutet har 361 anställda, varav 53 forskare och 175 juniorforskare. Institutet tog 2015 emot 70 gästforskare.
14.55 Presentation av Max Planck-sällskapet samt institutet för evolutionär antropologi av professor Svante Pääbo och ett föredrag om neandertalare och DNA.
Svante Pääbo är en svensk biolog specialiserad på evolutionär genetik. Sedan 1997 har han varit direktör för Max Planck-institutets avdelning för evolutionär antropologi i Leipzig.
Svante Pääbo berättar bland annat att när människan för omkring 80 000 år sedan lämnade den afrikanska kontinenten och vandrade upp genom Europa fanns redan neandertalarna på plats.
Genetiska studier på senare år har visat att vi förökade oss med neandertalarna och att ungefär 1,5 procent av generna hos alla icke-afrikaner kommer från neandertalare.
14.50 Seminarium med World Childhood Foundation Tyskland på universitetet, Neues Augusteum. Styrelseordförande Anka Wittenberg välkomnar och därefter talar professor Göran Svedin, Institutionen för klinisk och experimentell medicin Barn- och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet, talar om barnahusmodellen.
Vid seminariet höll Drottningen ett tal på engelska och sa bland annat:
We all know, that it is not easy to organize both, help and forensic investigation having the wellbeing of a child in mind. Some parameters seem to be a hinderance at first glance.
But if we succeed in exhausting all possibilities in a consistent and competent way, a first step is made.
H.M. Drottningen
World Childhood Foundations Tysklandsavdelning arrangerar expertseminariet för att belysa möjligheten att etablera den så kallade barnahusmodellen i Tyskland. I ett barnahus samverkar socialtjänst, hälso- och sjukvård samt rättsväsende under ett tak kring utredningar av misstänkta brott mot barn, med målet att dels effektivisera rättsprocessen, dels förbättra skydd och psykosocialt stöd.
16.05 Kungaparet besöker Nikolaikyrkan i Leipzig.
Leipzigs borgmästare Burkhard Jung berättar om kyrkans betydelse för den fredliga revolutionen.
Leipzig stod hösten 1989 i centrum för de fredliga protester mot DDR-regimen som ledde fram till murens fall och Tysklands återförening. Varje måndag hölls fredsböner i Nikolaikyrkan, som också blev utgångspunkt för de fredliga demonstrationerna.
Varje år högtidlighålls i Leipzig den 9 oktober, dagen efter Kungaparets besök, den fredliga revolutionens dag med fredsböner, tal för demokratin och en ljusfest. Borgmästaren talade om det hopp om möjlighet till förändring och demokrati som den fredliga revolutionen ingjutit.
Martin Henker, överintendent för de evangelisk-lutheranska församlingarna i Leipzig, berättar om kyrkans historia.
Nikolaikyrkan är en av två medeltida hallkyrkor i Leipzig. Kyrkan är också berömd för sin unika, på 1700-talet nygestaltade interiör av J.C.F. Dauthe. Som ansvarig för kyrkomusiken i Leipzigs kyrkor var Johann Sebastian Bach även kantor i Nikolaikyrkan. Här uruppfördes bland annat hans kompositioner Johannespassionen och Juloratoriet.
16.55 Avslutande pressträff med Kungaparet och statsrådet Åsa Regnér.
Om statsbesök
Kungaparet genomför statsbesöket till Tyskland 5–8 oktober på inbjudan av förbundspresident Joachim Gauck. Det fyra dagar långa besöket äger rum i städerna Berlin, Hamburg, Wittenberg och Leipzig.
Regeringen representeras av utrikesminister Margot Wallström, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg. En näringslivsdelegation bestående av ett 20-tal svenska företag och organisationer, under ledning av Business Swedens vd Ylva Berg deltar också i statsbesöket.
Statsbesöket har tre övergripande teman: innovation, hållbarhet och öppenhet.
Kungaparet har tidigare gjort statsbesök till Tyskland 20–27 mars 1979 samt ett officiellt besök 27–29 april 1993.