Kungaparets statsbesök i Tyskland – dag 3

Fredagen den 7 oktober fortsatte Kungaparets statsbesök i Tyskland. Dagen tillbringades i Berlin och på programmet stod bland annat möten om inkludering, digitalisering, hållbart mode och besök på integrationsinitiativet ”Give Something Back To Berlin”. Berlinbesöket avslutades med en konsert vid Berliner Philharmoniker.

Kungaparet besöker integrationsinitiativet ”Give Something Back To Berlin” på Sharehouse Refugio.

Kungaparet besöker integrationsinitiativet ”Give Something Back To Berlin” på Sharehouse Refugio. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Drottningen besöker utställningen ”Everything you can imagine is real” av Bea Szenfeld och Pompe Hedengren i gallerian Bikini Berlin.

Drottningen besöker utställningen ”Everything you can imagine is real” av Bea Szenfeld och Pompe Hedengren i gallerian Bikini Berlin. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Kungaparet och statsrådet Åsa Regnér tillsammans med artisterna från Cirkus Cirkör och Cirkus Sonnenstich.

Kungaparet och statsrådet Åsa Regnér tillsammans med artisterna från Cirkus Cirkör och Cirkus Sonnenstich. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Kungaparet inledde statsbesökets tredje dag med att delta i ett möte med den svenska näringslivsdelegationen. Vid mötet närvarade också ambassadör Lars Danielsson samt statsråden Mikael Damberg och Åsa Regnér.

Kungaparet inledde statsbesökets tredje dag med att delta i ett möte med den svenska näringslivsdelegationen. Vid mötet närvarade också ambassadör Lars Danielsson samt statsråden Mikael Damberg och Åsa Regnér. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

9.00 Dagen inleds med morgonmöte med den svenska näringslivs­delegationen på temat svensk-tyska affärsrelationer.

Carl Johan Bonnier berättar om Bonnierkoncernens verksamhet i Tyskland vid mötet med den svenska näringslivsdelegationen.

Carl Johan Bonnier berättar om Bonnierkoncernens verksamhet i Tyskland vid mötet med den svenska näringslivsdelegationen. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Ylva Berg, vd Business Sweden, inleder och berättar för näringslivs­delegationen om de två inledande dagarna av statsbesöket. Dagarna har innehållit diskussioner med tyska företag och lärosäten kring ekonomi, Europa och utveckling. Hon betonar vikten av att Sverige fortsätter att fördjupa sitt samarbete med Tyskland.

Därefter talar Katarina Hägg, ansvarig för externa relationer vid Handels­högskolan i Stockholm, om att de får allt fler studenter från Tyskland. Femtio procent av dessa väljer att stanna kvar i Sverige efter examen.

Carl-Johan Bonnier talar om att Bonnierkoncernen satsar på berättelser och journalistik. De har en betydande verksamhet i Tyskland, som landets tredje största förlagsgrupp.

Ylva Berg avslutar mötet med att säga att det är viktigt med statsbesök då det ger näringslivet access till möten på hög nivå vilket underlättar affärer.

10.00 Kungaparet anländer till Hackesche Höfe och Chamäleon Theater för ett seminarium på temat ”Nycirkus och metoder för inkludering – funktionsskillnader och sociala perspektiv”.

Hackesche Höfe öppnades 1906 som Tysklands största sammanhängande byggnadskomplex med både kontor och bostäder. Jugendarkitekten August Endell gestaltade den första innergården med tillhörande restauranger och festsalar.

1977 K-märktes hela komplexet och en omfattande renovering påbörjades efter murens fall. Sedan 1991 används festsalarna och teaterlokalen till sitt egentliga syfte. Chamäleon Theater tog över teatern år 2004 och fokuserar helt och hållet på nycirkus.

Kungaparet och statsrådet Åsa Regnér tillsammans med artisterna från Cirkus Cirkör och Cirkus Sonnenstich.

Kungaparet och statsrådet Åsa Regnér tillsammans med artisterna från Cirkus Cirkör och Cirkus Sonnenstich. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Cirkus Cirkör gästspelar här under hösten och vintern med föreställningen Underart. På seminariet deltar även Cirkus Sonnenstich, den första professionella cirkusgruppen i Tyskland med artister med Downs syndrom och funktionshinder.

Kungen och statsrådet Mikael Damberg anländer till de nordiska ambassadernas Felleshus för ett seminarium om digitalisering.

Kungen och statsrådet Mikael Damberg anländer till de nordiska ambassadernas Felleshus för ett seminarium om digitalisering. Foto: Kungahuset.se

11.00 Kungen anländer till de nordiska ambassadernas Felleshus för seminariet På väg mot digital ekonomi – Sveriges och Tysklands kurs.

Vid seminariet om digitalisering deltar även närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Tysklands vicekansler och näringslivsminister Sigmar Gabriel. Seminariet hålls i de Nordiska ambassaderna i Berlin.

Drottningen inledningstalar på seminariet om hållbart mode i gallerian Bikini Berlin.

Drottningen inledningstalar på seminariet om hållbart mode i gallerian Bikini Berlin. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

11.00 Drottningen anländer till Bikini Berlin.

Drottningen talar vid ett tysk-svenskt seminarium om hållbart mode på Bikini Berlin och inviger utställningen ”Everything you can imagine is real” med verk av designern Bea Szenfeld.

I sitt tal sa Drottningen bland annat:

Ingen kan göra allt, men var och en av oss kan göra lite grand. Det stora återspeglas i det lilla. Jag skulle önska att vi kunde lämna köp- och släng-samhället i traditionell mening.

Föreställ er att vi alla som handlar – och vi är många – vore bättre på att återvinna och återanvända våra kläder eller som jag att använda dem oftare. Det skulle kännas bra.

H.M. Drottningen

Bikini Berlin är en centralt belägen galleria öppnad 2014 med designmärken av hög klass på områdena mode och mat. Den kulturminnesmärkta 1950-talsbyggnaden på boulevarden Kurfürstendamm rymmer bland annat popup-butiker. Här finns just nu till exempel popup-butiken Borås Gallery.

Utställningen Everything you can imagine is real visar bilder skapade för Kungliga Operan och Bea Szenfelds verk. Den kommer att visas på Bikini Berlin under tre veckor.

Drottningen inviger utställningen ”Everything you can imagine is real” av Bea Szenfeld och Pompe Hedengren i gallerian Bikini Berlin.

Drottningen inviger utställningen ”Everything you can imagine is real” av Bea Szenfeld och Pompe Hedengren i gallerian Bikini Berlin. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

12.00 Kungaparet anländer till universitetssjukhuset Charité före ett besök med fokus på e-hälsa och digitalisering inom sjukvården.

12.05 En arbetslunch inleds där styrelseordförande professor Karl Max Einhäupl välkomnar och berättar om Charité .

Charité är ett av Europas största universitetssjukhus med 3 200 sängar, 220 professorer, 17 000 anställda och 7 000 studenter. Charité, som grundades 1710, har i dag, också som en följd av den sammanslagning av universitetssjukhusen i östra och västra Berlin som följde efter murens fall, fyra huvudsäten, varav det mest anrika och centralt belägna i Berlin Mitte besöks av Kungaparet.

Ett antal internationellt kända läkare och vetenskapsmän har genom åren verkat vid Charité, däribland elva nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Charité är idag bland annat berömt för sin framstående position vad gäller hjärttransplantationer.

Sveriges barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér talade om e-hälsa som ett område där utvecklingspotentialen är stor. Rätt använt och med utgångspunkt i patientens efterfrågan kan det underlätta arbetet med att sätta patientens behov i centrum.

Med e-hälsa menas användningen av digitala verktyg och digitalt informationsutbyte för att uppnå och bibehålla hälsa. Både Tyskland och Sverige har en åldrande befolkning och e-hälsa ses som ett sätt att tillgodose de behov som uppstår i och med detta.

13.50 Färden går vidare mot Sharehouse Refugio för ett besök vid integrationsinitiativet Give Something Back To Berlin i Neukölln.

14.05 Annamaria Olsson, grundare av Give Something Back To Berlin tar emot på gatan och hälsar välkomna.

Integrationsinitiativet Give Something Back To Berlin grundades av svenskan Annamaria Olsson. Med utgångspunkt i Berlins mångkulturella sammansättning sammanförs migranter med olika social bakgrund och på så sätt bidrar man till att stärka Berlin som tolerant och välkomnande stad.

Annamaria Olsson, grundare av Give Something Back To Berlin, och Kungen.

Annamaria Olsson, grundare av Give Something Back To Berlin, och Kungen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Intervju med Annamaria Olsson

Give Something Back To Berlin startade med ett spontant Facebook-inlägg 2012. Annamaria Olssson hade flyttat från Sverige till Berlin 2008 för att studera och arbeta som journalist. Ny i landet började hon fundera kring integration och hur den fungerar i olika städer och samhällen. Hennes egen erfarenhet, den växande främlingsfientligheten och idéer kring några positiva och moderna sätt att hantera olika typer av migration, fick henne att skriva en Facebook-post med ett upprop till nykomlingar att "engagera sig".

Vad innebär det att Give Something Back To Berlin uppmärksammas vid statsbesöket?

– Självklart tycker vi att det är jätteroligt! Särskilt eftersom Drottningen har ett sådant starkt engagemang för både kvinnor och barn. Under besöket kommer de att se vårt Open Art Shelter-projekt "in action". Det är ett exempel på projekt vi organiserar varje vecka för över 150 kvinnor och barn i ett av de (i vår mening) mest isolerade och deprimerande flyktingförläggningarna i Berlin. Där försöker vi skapa glimtar av hopp, lek och kreativitet, sammanhållning och horisont för kvinnorna och barnen.

– Med kombinationen av den tyska politikern Dilet Kolat, som kom till Tyskland från Turkiet som treåring, Drottningens tysk-brasilianska bakgrund, jag själv som är "utvandrare" och har bott i Tyskland i över åtta år och våra volontärer som kommer från över 60 länder blir det nog också ett spännande möte. En slags symbol för att man kan "komma långt" både som migrant (och som kvinna) och vilken viktig roll vi kan ha för att skapa samhällsförändring i det stora och det lilla.

Annamaria Olsson, Mohamad Kamal Akil, Wael Alafandi, Rama al Ghamian och Lucy Thomas berättar om arbetet med integrationsinitiativet ”Give Something Back To Berlin”.

Annamaria Olsson, Mohamad Kamal Akil, Wael Alafandi, Rama al Ghamian och Lucy Thomas berättar om arbetet med integrationsinitiativet ”Give Something Back To Berlin”. Foto: Kungahuset.se

Refugio grundades år 2015 som ett så kallat sharehouse där människor med olika bakgrund bor och arbetar tillsammans. Invånarna kommer bland annat från Syrien, Somalia, Storbritannien, Tyskland och Sverige. Invånarna bedriver ett eget café som fungerar som mötesplats för flyktingar, berlinare och invandrare. Refugio drivs av Berlins stadsmission och finansieras enbart med hjälp av donationer.

Drottningen tillsammans med Fatima, 6 år på Sharehouse Refugio.

Drottningen tillsammans med Fatima, 6 år på Sharehouse Refugio. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

15.15 Kungaparet träffar svenska ambassadens personal utanför ambassadens entré.

15.55 Pressmöte med svenska medier i ambassadens foajé.

16.25 Pressmöte med internationell media i de nordiska ambassadernas Felleshus.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och Kungaparet möter pressen.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och Kungaparet möter pressen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter avskedstagandet från förbundspresident Joachim Gauck och fru Schadt avslutar Kungaparet sitt Berlinbesök med en konsert vid Berliner Philharmoniker. Bernard Haitink dirigerar Franz Schuberts symfoni nr. 7 h-moll D 759 Den ofullbordade och Gustav Mahlers Das Lied von der Erde.

Om statsbesök

Kungaparet genomför statsbesöket till Tyskland 5–8 oktober på inbjudan av förbundspresident Joachim Gauck. Det fyra dagar långa besöket äger rum i städerna Berlin, Hamburg, Wittenberg och Leipzig.

Regeringen representeras av utrikesminister Margot Wallström, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg. En näringslivsdelegation bestående av ett 20-tal svenska företag och organisationer, under ledning av Business Swedens vd Ylva Berg deltar också i statsbesöket.

Statsbesöket har tre övergripande teman: innovation, hållbarhet och öppenhet.

Kungaparet har tidigare gjort statsbesök till Tyskland 20–27 mars 1979 samt ett officiellt besök 27–29 april 1993.

Läs mer om hur statsbesök går till