Kungaparets statsbesök i Tyskland – dag 2

Torsdagen den 6 oktober fortsatte Kungaparets statsbesök i Tyskland. Dagen tillbringades i Hamburg med programpunkter som stadsplaneringsprojektet Hafen City och möten om hållbar mobilitet. Dagen avslutades med Kungaparets svarsbankett på Charlottenburg slott.

Kungaparet anländer till Hamburgs rådhus på statsbesökets andra dag.

Kungaparet anländer till Hamburgs rådhus på statsbesökets andra dag. Foto: Kungahuset.se

08.25 Kungaparets tåg avgår mot Hamburg

Hamburg är med sina 1,7 miljoner invånare Tysklands näst största stad och landets största hamnstad. Hamburg är ett viktigt centrum för svenska investeringar i Tyskland och i dag finns här fler än 200 svenska dotterbolag. Staden håller en hög profil i miljöfrågor och var tillsammans med Stockholm en av de två första städerna som tilldelades priset European Green Capital Award av Eu-kommissionen.

I Hamburg träffar Kungaparet förste borgmästare Olaf Scholz och tar del av stadsplaneringsprojektet Hafen City. Kungen och Drottningen deltar även i ett seminarium om hållbar mobilitet, som anordnas gemensamt av Business Sweden och Hamburgs handelskammare. Bland andra talar närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Drottningen välkomnas utanför rådhuset.

Drottningen välkomnas utanför rådhuset. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

10.28 Ankomst till Hamburgs tågstation Dammtor, där Kungaparet välkomnas av Hamburgs statssekreterare med ansvar för utrikesfrågor, Wolfgang Schmidt och Sveriges honorärkonsul i Hamburg, Sven Oksaar.

10.40 Ankomst Rådhuset där Hamburgs förste borgmästare Olaf Scholz välkomnar

Rådhuset Hamburg Damtor.

Rådhuset Hamburg Damtor. Foto: Kungahuset.se

Hamburgs rådhus är säte för delstaten Hamburgs parlament (Bürgerschaft) och delstatsregering (senat). Dagens rådhus förmodas vara det sjätte i stadens historia. Det nuvarande rådhuset byggdes efter en stor brand 1842 på samma plats som det gamla rådhuset. Det nya rådhuset stod färdigt 1897.

Kungaparet i rådhuset tillsammans med förste borgmästare Olaf Scholz.

Kungaparet i rådhuset tillsammans med förste borgmästare Olaf Scholz. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

10.50 Samtal mellan Kungaparet, förste borgmästaren, Sveriges närings- och innovationsminister samt Sveriges ambassadör i Tyskland.

Samtal i rådhuset med ambassadör Lars Danielsson, närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Kungaparet och förste borgmästaren Olaf Scholz.

Samtal i rådhuset med ambassadör Lars Danielsson, närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Kungaparet och förste borgmästaren Olaf Scholz. Foto: Kungahuset.se

11.30 Kungaparet välkomnas av ordförande Fritz Horst Melsheimer till Handelskammer Hamburg och ett seminarium om mobilitet. Seminariet ingår i en pågående svensk-tysk dialog om hållbarhet. På samma tema deltog Kronprinsessparet 2014 vid ett seminarium om moderna gröna städer.

Temat hållbar mobilitet är valt med bakgrund av ländernas gemensamma mål att uppnå en fordonsflotta oberoende av fossila drivmedel till 2030 i Sverige och 2050 i Tyskland.

Per Simonsson är vd för Sustainable Business Hub, ett nätverk som hjälper företag med verksamhet inom energi- och miljöteknikområdet att öka sin konkurrenskraft och utveckla sina affärer, i Sverige och på exportmarknaden.

Per Simonsson är vd för Sustainable Business Hub, ett nätverk som hjälper företag med verksamhet inom energi- och miljöteknikområdet att öka sin konkurrenskraft och utveckla sina affärer, i Sverige och på exportmarknaden. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.e

Per Simonsson, vd för Sustainable Business Hub, var inbjuden till seminariet om hållbar mobilitet för att kommentera Hamburgs borgmästare Olaf Scholz och närings- och innovationsminister Mikael Dambergs presentationer. Seminariets tema hållbar mobilitet är valt med bakgrund av ländernas gemensamma mål att uppnå en fordonsflotta oberoende av fossila drivmedel till 2030 i Sverige och 2050 i Tyskland.

Kommer Sverige att klara att ställa om till 2030?

– Jag tror på 2040. Rent tekniskt och planeringsmässigt skulle vi klara det. Men sen kommer det till att ändra vanor. Det är superspännande med millenniegenerationen som växt upp på 2000-talet med facebook och twitter och där företag som Uber och Airbnb, som bygger på en delningsekonomi, har blivit jättestora. Den generationen vill kanske inte främst själv äga en bil, utan det viktiga är att ta sig från punkt a till ö. Min generation däremot vill äga sin bil och därför tror jag det behövs lite mer tid innan vi klarar av att ställa om.

Hur är det att vara del av statsbesöket?

– Det är väldigt spännande. Tyskland och Sverige har en lång tradition av handel och det känns viktigt att Kungaparet är med. Det är många företag som är här, deltagarlistan är imponerande. Sen gjorde verkligen både Hamburgs borgmästare och näringsminister Mikael Dambergs tal starka intryck, de är båda väldigt kunniga och insatta. Att vi har politiker som lyfter ämnet hållbarhet och vågar ta beslut är vad som behövs.

12.15 Borgmästaren ger lunch för Kungaparet på rådhuset.

13.50 Avfärd till Elbphilharmonie och stadsplaneringsprojektet City Hafen.

Förste borgmästare Olaf Scholz presenterar stadsplaneringsprojektet City Hafen för Kungaparet och Mikael Damberg.

Förste borgmästare Olaf Scholz presenterar stadsplaneringsprojektet City Hafen för Kungaparet och Mikael Damberg. Foto: Kungahuset.se

Elbphilharmonien bjuder en vid utsikt över Hafen City. Härifrån gör förste borgmästaren själv en presentation av stadsförnyelseprojektet.

Hafen City är ett stadsplaneringsprojekt där de gamla hamnkvarteren i Hamburg byggts om till kontor, hotell, parker butiker, offentliga byggnader och bostäder. Projektet är ett av de största ombyggnadsprojekten i Europa under 2000-talet. Hafen City är sedan ett par år tillbaka en egen stadsdel i Hamburg. Som kronan på verket byggs konserthuset Elbphilharmonie som ska stå färdigt i början av 2017, ritat av det schweiziska arkitektkontoret Herzog & de Meuron.

14.40 Kungaparet får höra del ur Mozarts Thamos – kung av Egypten som också är den första orkesterrepetitionen i konsertlokalen under ledning av chefsdirigenten för NDR Elbphilharmonieorkestern.

Kungaparet samtalar med chefsdirigenten för NDR Elbphilharmonierna, Thomas Hengelbrock.

Kungaparet samtalar med chefsdirigenten för NDR Elbphilharmonierna, Thomas Hengelbrock. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

14.55 Presskonferens med Kungaparet. Även Mikael Damberg och Olaf Scholz deltar.

Kungen tillsammans med närings- och innovationsminister Mikael Damberg vid presskonferensen i Elbphilharmonie.

Kungen tillsammans med närings- och innovationsminister Mikael Damberg vid presskonferensen i Elbphilharmonie. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

17.15 Vid Schloss Charlottenburg inspekterar Kungaparet arrangemangen inför kvällens svarsmiddag.

Borden är dukade inför Kungaparets svarsmiddag på Schloss Charlottenburg.

Borden är dukade inför Kungaparets svarsmiddag på Schloss Charlottenburg. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Här får Kungaparet också en förevisning av det prinsessbibliotek som Preussicher Kulturbesitz fått erbjudande att förvärva. Det är den svenska prinsessan Sofia Albertinas privata läsebibliotek. I det ingår också hennes mors, drottning Lovisa Ulrika av Sverige, privata bibliotek. Drottningen var Fredrik den Store av Preussens syster.

Kungaparet på Schloss Charlottenburg där prinsessbiblioteket förevisades.

Kungaparet på Schloss Charlottenburg där prinsessbiblioteket förevisades. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Schloss Charlottenburg uppfördes under slutet av 1600-talet på uppdrag av Sofia Charlotta av Hannover, den första drottningen av Preussen och gemål till kung Fredrik I av Preussen. Slottet invigdes 1699 och blev därefter drottningens permanenta residens. Flertaliga arkitekter har varit involverade i skapandet av slottet, även den svensk-tyske arkitekten Johann Friedrich Eosander von Göthe.1740 gjorde Fredrik II av Preussen slottet till sitt residens. Slottet, som fick sitt nuvarande utseende i slutet av 1700-talet, förstördes delvis under andra världskriget men restaurerades redan under mitten av 1950-talet.

20.00 Svarsmiddagen inleds.

Svarsmiddagen i Schloss Charlottenburg.

Svarsmiddagen i Schloss Charlottenburg. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Meny

Cocktailkanapéer

***
Bakad fjällröding med pressad savojkål och citron

*
Renytterfilé på potatis- och selleriterrin med picklade morötter och gulbeta samt svart trumpetssvampsås

*
Tre svenska ostar med chutney på drottningholmssviskon och knäckesticks

*
Chokladdroppe fylld med hjortronmousse samt Sollidens hallonpannacotta

Om statsbesök

Kungaparet genomför statsbesöket till Tyskland 5–8 oktober på inbjudan av förbundspresident Joachim Gauck. Det fyra dagar långa besöket äger rum i städerna Berlin, Hamburg, Wittenberg och Leipzig.

Regeringen representeras av utrikesminister Margot Wallström, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg. En näringslivsdelegation bestående av ett 20-tal svenska företag och organisationer, under ledning av Business Swedens vd Ylva Berg deltar också i statsbesöket.

Statsbesöket har tre övergripande teman: innovation, hållbarhet och öppenhet.

Kungaparet har tidigare gjort statsbesök till Tyskland 20–27 mars 1979 samt ett officiellt besök 27–29 april 1993.

Läs mer om hur statsbesök går till