Kungaparets statsbesök i Tyskland – dag 1

Onsdagen den 5 oktober inleddes Kungaparets fyra dagar långa statsbesök i Tyskland. Med på resan varr utrikesminister Margot Wallström, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, närings- och innovationsminister Mikael Damberg samt en näringslivsdelegation.

Kungaparet möter tyska och svenska skolbarn utanför Schloss Bellevue.

Kungaparet möter tyska och svenska skolbarn utanför Schloss Bellevue. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Förbundskansler Angela Merkel tar emot Kungaparet vid sitt kansli.

Förbundskansler Angela Merkel tar emot Kungaparet vid sitt kansli. Foto: Odd Pedersen, AFP Photo

Kungaparet och Tysklands förbundspresident Joachim Gauck med fru Daniela Schadt utanför Schloss Bellevue.

Kungaparet och Tysklands förbundspresident Joachim Gauck med fru Daniela Schadt utanför Schloss Bellevue. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Kungaparet och förbundspresident Joachim Gauck vid gåvoöverlämningen I förbundspresidentens mottagningsrum.

Kungaparet och förbundspresident Joachim Gauck vid gåvoöverlämningen I förbundspresidentens mottagningsrum. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet välkomnas av Tysklands förbundspresident Joachim Gauck med fru Daniela Schadt på Schloss Bellevue.

Kungaparet välkomnas av Tysklands förbundspresident Joachim Gauck med fru Daniela Schadt på Schloss Bellevue. Foto: Kungahuset.se

Onsdagen den 5 oktober inleddes Kungaparets fyra dagar långa statsbesök i Tyskland. Med på resan är utrikesminister Margot Wallström, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, närings- och innovationsminister Mikael Damberg samt en näringslivsdelegation.

Kungaparet vid välkomstceremonin på Tegels flygplats tillsammans med förbundspresidentens stabschef David Gill.

Kungaparet vid välkomstceremonin på Tegels flygplats tillsammans med förbundspresidentens stabschef David Gill. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Kungaparet anländer till Tegels flygplats, Berlin.

Kungaparet anländer till Tegels flygplats, Berlin. Foto: Kungahuset.se

10.15. Kungaparet möttes vid Berlin-Tegels flygplats, åtta kilometer nordväst om centrala Berlin, av Tyska utrikesministeriets protokollchef Jürgen Christian Mertens och Sveriges ambassadör i Tyskland Lars Danielsson. Vid ceremonin paraderade hedersvakt och salut om 21 skott sköts.

Hedersvakt vid välkomstceremonin på Tegels flygplats.

Hedersvakt vid välkomstceremonin på Tegels flygplats. Foto: Kungahuset.se

10.22 Kortegen lämnar flygplatsen för färd mot Schloss Bellevue. Där hälsas Kungaparet välkomna av förbundspresident Joachim Gauck och fru Schadt vid en mottagningsceremoni på Bellevue slott.

Schloss Bellevue ligger i centrala Berlin i västra delen av Tiergarten intill floden Spree och är den tyska förbundspresidentens huvudresidens. Det vita slottet, som byggdes på uppdrag av Ferdinand av Preussen, bror till drottning Lovisa Ulrika av Sverige och Fredrik II av Preussen, stod färdigt 1786. Slottet förstördes till stora delar under andra världskrigets bombningar men byggdes efter kriget upp igen. År 1994 förlade den dåvarande förbundspresidenten Richard von Weizsäcker presidentämbetets huvudsäte till Schloss Bellevue.

Schloss Bellevue.

Schloss Bellevue. Foto: Kungahuset.se

11.00 Kungaparet välkomnas av Tysklands förbundspresident Joachim Gauck med fru Daniela Schadt på Schloss Bellevue. Kungaparet signerar gästboken och hedersvakten inspekteras.

Kungen signerar gästboken på Schloss Bellevue.

Kungen signerar gästboken på Schloss Bellevue. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Efter inspektionen av hedersvakten möter Kungaparet och presidentparet tyska och svenska skolbarn som samlats vid Schloss Bellevue.

I förbundspresidentens mottagningsrum överlämnas sedan gåvor.

11.20 Ett möte hålls mellan Kungaparet, förbundspresident Joachim Gauck, fru Daniela Schadt, utrikesminister Margot Wallström och Sveriges ambassadör Lars Danielsson. Mötet rörde bland annat gemensamma frågor som det aktuella läget i Europa.

Kungaparet i samtal med presidentparet och utrikesminister Margot Wallström.

Kungaparet i samtal med presidentparet och utrikesminister Margot Wallström. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Intervju med utrikesminister Margot Wallström

Utrikesminister Margot Wallström.

Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Catarina Axelsson/Regeringskansliet

Statsbesökets har tre centrala teman – innovation, öppenhet och hållbarhet. Bland ämnen som kommer att lyftas fram finns vetenskap, forskning, energi, hållbarhetsfrågor, digitala ekonomin, mode, kultur, integration, jämställdhet samt kvinnors och barns situation i samhället.

Varför går statsbesöket till Tyskland, just nu?

– Det är Tysklands president som officiellt bjudit in Kungen och Drottningen att besöka Tyskland. Vid statsbesöken deltar också en eller flera ministrar. Den här gången jag själv och statsråden Mikael Damberg och Åsa Regnér. Tysklands betydelse har fortsatt att öka och landet är en av Sveriges viktigaste och närmaste samarbetspartner. På en rad områden står våra länder inför samma utmaningar och eftersträvar liknande lösningar.

Hur skulle du beskriva relationen mellan Tyskland och Sverige?

– Relationerna mellan våra länder är utmärkta. Tyskland är inte bara Sveriges största handelspartner, landet är också en betydelsefull politisk partner för Sverige, både inom EU och som en allt viktigare global aktör. Vi har ett mycket brett bilateralt samarbete och vi står varandra nära på många områden. Migration är ett område där vi kan dela med oss av erfarenheter, då både Sverige och Tyskland har tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet i Europa.

Vi vill stärka och utveckla det ekonomiska samarbetet. Öppenhet mot omvärlden, frihandel, transparens och yttrandefrihet är av stor vikt för både Sverige och Tyskland. Det finns ett stort intresse för Sverige i Tyskland. Vi vill bygga på denna mycket positiva bild och stärka det moderna svenska varumärket i Tyskland.

Vilka resultat förväntar du dig av statsbesöket?

– Jag hoppas att statsbesöket kan bidra till att stärka våra breda och långsiktiga förbindelser med EU:s största medlemsland och världens fjärde största ekonomi. Jag är övertygad om att det finns stora möjligheter att öka intresset för svenska lösningar och svenskt kunnande, inte minst på områden som utgör gemensamma utmaningar. Jag ser fram emot överläggningar med min tyske kollega Frank Walter Steinmeier och förbundskansler Angela Merkel.

Genom besöket vill vi inte bara öka kunskapen om Sverige i Tyskland, utan också modernisera bilden av Sverige. Vi vill samtidigt bidra till att kunskapen om Tyskland i Sverige stärks. Ömsesidig förståelse är något som vi alla behöver utveckla – inte minst i Europa – för att kunna möta de utmaningar som vi tillsammans står inför.

14.37 Kungaparet välkomnas av Berlins borgmästare Michael Müller vid Brandenburger Tor och promenerar genom Brandenburger Tor till Pariser Platz.

Brandenburger Tor är sedan 1990 symbol för Tysklands och Europas enande och promenaden genom porten utgör ett viktigt inslag i staden Berlins program vid inkommande statsbesök. Brandenburger Tor uppfördes år 1788-91 under Fredrik Vilhelm II för att som fredsport symbolisera Preussens framgångar.

Drottningen vid Brandenburger Tor, Berlin.

Drottningen vid Brandenburger Tor, Berlin. Foto: Kungahuset.se

14.52 Kungaparet anländer till Neue Wache, Tysklands centrala monument för offren för krig och våldsherravälde, för en kransnedläggningsceremoni.

Kungen vid monumentet Neue Wache där kransnedläggningsceremonin hölls. På central plats i rummet finns Käthe Kollwitz skulptur "Mor med död son".

Kungen vid monumentet Neue Wache där kransnedläggningsceremonin hölls. På central plats i rummet finns Käthe Kollwitz skulptur "Mor med död son". Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

15.10 Besök på Humboldt Forum där Neil MacGregor välkomnar. Humboldt Forum ska bli en mötesplats där världens kulturer möts i en samtida gestaltning. Som chefskurator har Neil MacGregor, brittisk konsthistoriker och tills nyligen chef för British Museum i London, anlitats.

Wilhelm von Boddien berättar för Kungaparet om hur Humboldt Forum ska byggas upp och bli en mötesplats för världens kulturer.

Wilhelm von Boddien berättar för Kungaparet om hur Humboldt Forum ska byggas upp och bli en mötesplats för världens kulturer. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Berlins stadsslott med rötterna i en 1400-talsborg förstördes svårt under andra världskrigets bombningar och revs helt under DDR-regimen, som istället lät uppföra en parlamentsbyggnad. Den revs i sin tur 2008 och sedan 2012 pågår byggnationen av Humboldt Forum, som förväntas stå färdigt 2018. Byggnaden kommer att likna det tidigare stadsslottet genom att ha liknande mått, takdesign och kupol samt fasad i delvis barock men även modern stil.

16.00 Kungaparet besöker förbundsdagen och välkomnas av förbundsdagens vice talman Ulla Schmidt. Nicole Sonne, förbundsdagens besökstjänst, guidar genom byggnaden med fokus på plenarsalen, andaktsrummet och ledamöternas lobby.

Förbundsdagen har sedan 1999 sitt säte i den gamla riksdagsbyggnaden på Platz der Republik. Byggnaden uppfördes 1884-94 i nyrenässansstil och utgjorde först säte för kejsardömets och därefter Weimarrepublikens parlament. Kort efter Hitlers maktövertagande 1933 sattes byggnaden i brand och den tyska konstitutionen sattes ur spel. Under andra världskriget skadades byggnaden svårt och återställdes först under 1960-talet i moderniserad form. Efter förbundsdagens beslut 1991 att flytta parlamentet från Bonn till Berlin genomgick byggnaden en omfattande renovering och modernisering utifrån kriterierna transparens, överskådlighet och föredömlig energiteknik.

17.00 Kungaparet tas emot av förbundskansler Angela Merkel på förbundskanslerns kansli. Därefter sker samtal mellan Angela Merkel, Kungaparet och utrikesminister Margot Wallström.

Förbundskansler Angela Merkel tar emot Kungaparet vid sitt kansli.

Förbundskansler Angela Merkel tar emot Kungaparet vid sitt kansli. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Kungaparet i samtal med förbundskansler Angela Merkel och utrikesminister Margot Wallström.

Kungaparet i samtal med förbundskansler Angela Merkel och utrikesminister Margot Wallström. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Vid ankomsten till statsbanketten på Schloss Bellevue.

Vid ankomsten till statsbanketten på Schloss Bellevue. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

20.07 Förbundspresident Joachim Gauck håller tal och säger: "För många tyskar har Sverige förblivit en längtans plats som fascinerar och stimulerar. Redan Kurt Tucholsky konstaterade: ”Det finns ingen tysk normal hjärna som inte får annat än behagliga, vänliga och goda tankar när den tänker på ’Sverige’”. Idag tänker vi kanske på Nobelpriset samt barnlitteratur och deckare, på popmusik och design, men också på innovativa företag och välstånd, tolerans och samförståndskultur."

Förbundspresident Joachim Gauck håller välkomsttal.

Förbundspresident Joachim Gauck håller välkomsttal. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Därefter höll Kungen tal och sa:

Drottningen och jag vill tacka Er och det tyska folket för det varma mottagandet vi har fått idag och för Era vänliga ord. Europa har under senare tid varit utsatt för många stora utmaningar. Det är i besvärliga tider som vår sammanhållning utsätts för extra prövning.

Vi kan konstatera att Tyskland och Sverige tillhör den lilla grupp av länder som tagit emot en stor andel av de människor som flytt från krig och förstörelse i Europas närhet. Nu är den viktiga integrationspolitiken nästa stora samhällsuppgift. Här tror jag att Tyskland och Sverige kan ha ett stort erfarenhetsutbyte

H.M. Konungen

Rubrik 2

Text...

Om statsbesök

Kungaparet genomför statsbesöket till Tyskland 5–8 oktober på inbjudan av förbundspresident Joachim Gauck. Det fyra dagar långa besöket äger rum i städerna Berlin, Hamburg, Wittenberg och Leipzig.

Regeringen representeras av utrikesminister Margot Wallström, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg. En näringslivsdelegation bestående av ett 20-tal svenska företag och organisationer, under ledning av Business Swedens vd Ylva Berg deltar också i statsbesöket.

Statsbesöket har tre övergripande teman: innovation, hållbarhet och öppenhet.

Kungaparet har tidigare gjort statsbesök till Tyskland 20–27 mars 1979 samt ett officiellt besök 27–29 april 1993.

Läs mer om hur statsbesök går till