Prinsparet besökte Hykjeberg

Fredagen den 30 september besökte Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia Hykjeberg naturreservat i Älvdalen. Vid besöket avtäckte Prinsparet den stenbänk de fick i bröllopsgåva av Dalarna.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid invigningsceremonin i Hykjeberg naturreservat.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid invigningsceremonin i Hykjeberg naturreservat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia invigde Hykjeberg naturreservat, som bildades 1990 och nu har utökats till dubbel storlek, samt avtäckte den stenbänk i älvdalskvartsit (dalasandsten) som de fick i bröllopsgåva av Dalarna.

Stenbänken står högst uppe på Hykjeberg, på den utkiksplats som finns för besökare. Vid utkiksplatsen finns även bänkar kring en eldstad och ett vindskydd.

Med sina branta stup, sticker Hykjeberget upp som en jätte i skogslandskapet. Berget vetter mot söder och här uppifrån har man en milsvid utsikt.

Med sina branta stup, sticker Hykjeberget upp som en jätte i skogslandskapet. Berget vetter mot söder och här uppifrån har man en milsvid utsikt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under invigningsceremonin talade landshövding Ylva Thörn och därefter avtäckte Prinsparet stenbänken. I sitt tal sa Prinsen:

Prinsessan Sofia och jag vill tacka er för den här fina stenbänken. Det är verkligen en generös gåva. Och det känns bra att veta att den kommer att vara till glädje för alla som besöker den här fantastiska utsikts­platsen, i många år framöver.

Just här har jag varit flera gånger med min fru och på senare tid även min son. Jag känner mig hemma här i naturen. Om jag får önska något så skulle det vara att den här platsen blir ett ställe där många barn och unga får chansen att upptäcka naturen.

H.K.H. Prins Carl Philip

Prinsessan Sofia sa:

Utflykter i naturen var något av det bästa jag visste under min uppväxt. Jag är väldigt tacksam över att ha fått växa upp här och ta del av allt det vackra Dalarna har att erbjuda.

Relationen till naturen och Dalarna kommer jag att föra vidare till vårt barn. Vi ser fram emot att komma tillbaka hit till bröllopsbänken och till Hykjeberget många gånger om.

H.K.H. Prinsessan Sofia

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia på den stenbänk som de fick i bröllopsgåva av Dalarnas län.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia på den stenbänk som de fick i bröllopsgåva av Dalarnas län. Foto: Fredrik Sandberg/TT