Prinsparet vid En kväll i Folkparken

Lördagen den 27 augusti deltog Prinsparet i hembygdsrörelsens 100-årskalas En kväll i Folkparken, på Skansen i Stockholm.

Prinsparet deltog i firandet av Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsjubileum.

Prinsparet deltog i firandet av Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsjubileum. Foto: Christine Olsson/TT

Hembygdsföreningar från hela landet firade under helgen Sveriges Hembygds­förbunds 100-årsjubileum på Skansen. Under lördagskvällen deltog Prinsparet i festkvällen En kväll i Folkparken tillsammans med hembygdsmedlemmar.

Firandet ägde rum på Galejan och inleddes med musik av Stockholms spelmanslag och därefter hälsade Skansens chef John Brattmyr välkomna.

Efter förbundsordförande Birger Svanströms tal höll Prins Carl Philip ett anförande och sa:

Sverige har ett rikt och mångskiftande kulturarv. Ni är en del av det och håller det levande. Ni är berättare av Sveriges historia.

Men ni är också en ovärderlig kraft för att utveckla och förnya alla Sveriges hembygder – från landsort till förort, från glesbygd till storstad.

H.K.H. Prins Carl Philip

Prinsen höll tal och lyfte bland annat de insatser som föreningarna gör för att inkludera fler människor i gemenskapen.

Prinsen höll tal och lyfte bland annat de insatser som föreningarna gör för att inkludera fler människor i gemenskapen. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Prinsessan Sofia delade ut utmärkelsen Årets hembygdsförening till Snöstorps hembygdsförening, Bureå hembygdsförening och Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening. Tre föreningar i landet som stuckit ut i sitt engagemang.

Under kvällen medverkade folkmusikgruppen Trio Törn, som består av studenter från Musikaliska akademien, och dansgruppen Harlem Hotshots, de gav bland annat en kulturhistorisk bakgrundsbeskrivning av danserna lindy hop och charleston.

Prinsessan Sofia överlämnar diplom till Snöstorps hembygdsförening.

Prinsessan Sofia överlämnar diplom till Snöstorps hembygdsförening. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Sveriges Hembygdsförbund

År 1916 bildades Samfundet för hembygdsvård – dagens Sveriges Hembygdsförbund. Antalet hembygdsföreningar i Sverige har ökat de senaste åren och uppgår idag till 2 050 med sammanlagt runt 450 000 medlemmar.

Hembygdens helg firades på Skansen den 27–28 augusti.