Prinsessan Sofia vid Sophiahemmets examenshögtid

Tisdagen den 14 juni närvarade Prinsessan Sofia vid Sophiahemmets examenshögtid och delade ut broscher till Sophiasystrar vid ceremonin som hölls på Stockholms stadshus.

Prinsessan Sofia delade ut broscher vid Sophiahemmets examenshögtid i Blå Hallen.

Prinsessan Sofia delade ut broscher vid Sophiahemmets examenshögtid i Blå Hallen. Foto: Karin Törnblom/IBL

Under examenshögtiden i Blå Hallen i Stockholms Stadshus examinerades och diplomerades avgångsstudenterna från Sophiahemmets högskola i närvaro av inbjudna gäster, högskolans personal, familjer och vänner.

Sophiahemmets hedersordförande Prinsessan Sofia delade ut högskolans traditionella broscher.

En av sophiasystrarnas mest kända symboler är mössan och än i dag sys den för hand inför examen. Allt enligt tradition sedan 1880-talet då drottning Sofia inspirerades av Florence Nightingales arbete och sjuksköterskeskola i London. Vid större högtider används mössan tillsammans med den mörkblå högtidsdräkten

En av sophiasystrarnas mest kända symboler är mössan och än i dag sys den för hand inför examen. Allt enligt tradition sedan 1880-talet då drottning Sofia inspirerades av Florence Nightingales arbete och sjuksköterskeskola i London. Vid större högtider används mössan tillsammans med den mörkblå högtidsdräkten. Foto: Robert Eklund/Stella Pictures

Sophiahemmet Högskola

Sophiahemmet Högskola har sitt ursprung i den sjuksköterskeskola som Drottning Sofia startade 1883. Drottningen ville verka för att höja den svenska sjukvårdens kvalitet genom att introducera ett nytt koncept för sjuksköterskeutbildning i Sverige med såväl teoretisk som klinisk utbildning. Förebilden var den sjuksköterskeskola som Florence Nightingale grundat vid St. Thomas' Hospital i London redan 1860.