Kungaparets statsbesök till Bhutan – dag 3

Fredagen den 10 juni fortsatte Kungaparets statsbesök i Bhutan. På programmet stod bland annat ett besök vid nunneklostret i Wolakha, för att där ta del av ett utbildningsprojekt som FN:s befolkningsfond bedriver, och Bhutans kulturella centrum Punakha Dzong.

Vid besöket i byn Bjara Village överlämnade Kungaparet en vattenpump till byborna.

Vid besöket i byn Bjara Village överlämnade Kungaparet en vattenpump till byborna. Foto Jonas Ekströmer/TT

Statsbesökets tredje dag inleddes med en resa till nunneklostret i Wolakha, i närheten av Punakha. Efter att ha välkomnats av klostrets nunnor och Dawa Gyeltshen, Bhutans inrikes- och kulturminister, tog Kungaparet del av en ljusceremoni i templet. Därefter fick delegationen höra mer om utbildningsprojektet Life-skills education.

Kungaparet i samtal med nunnorna i klostret.

Kungaparet i samtal med nunnorna i klostret. Foto: Jonas Ekströmer/TT

FN:s befolkningsfond, UNFPA, bedriver sedan 2014 Life-skills education för de 150 nunnorna på klostret. De utbildas i reproduktiv hälsa så att de kan sprida kunskaperna vidare till den kvinnliga befolkningen på landsbygden.

Den fjärde kungens fru, Gyalyum Sangay Chorden Wangchuck, är goodwill-ambassadör för UNFPA.

Efter lunchen gick färden vidare mot Bhutans tidigare huvudstad Punakha och dess kulturella centrum, Punakha Dzong. Kungaparet och övriga delegationen deltog i en ljusceremoni med munkarna i Dzongen.

Efter mötet med munkarna i Dzongen.

Efter mötet med munkarna i Dzongen. Foto: Kungahuset.se

Under eftermiddagen besöktes Bjara Village, en traditionell bhutanesisk by, för att ta del av utvecklingsprojekt vad gäller bevattning.

Kvällen avslutades med premiärminister Tshering Tobgays middag för Kungaparet.

Huvudstaden Thimphu.

Huvudstaden Thimphu. Foto: Kungahuset.se

Statsbesök till Bhutan

Den 8–11 juni avlägger Kungaparet statsbesök i Bhutan på inbjudan av Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Bhutan upprättades 1985. Statsbesöket är ett tillfälle att ytterligare stärka de politiska, ekonomiska och kulturella banden mellan länderna som har flera beröringspunkter, bland annat engagemanget för klimat, miljö och hållbar utveckling.