Kungaparets statsbesök till Bhutan – dag 2

Torsdagen den 9 juni fortsatte Kungaparets statsbesök i Bhutan. Dagen innehöll bland annat ett svensk-bhutanesiskt samarbetsforum, lunch med Bhutans fjärde Kung och besök vid Buddhastatyn i naturparken Kuensel Phodrang.

Svenska och bhutanesiska företag förevisade sina produkter i anslutning till ”Sweden-Bhutan Cooperation Forum". Jonas Fäldt från Handkraft Timmerhus berättar om timringstradition och -teknik.

Svenska och bhutanesiska företag förevisade sina produkter i anslutning till ”Sweden-Bhutan Cooperation Forum". Jonas Fäldt från Handkraft Timmerhus berättar om timringstradition och -teknik. Foto: Kungahuset.se

Kungaparets dag inleddes med ett samarbetsforum – Sweden-Bhutan Cooperation Forum – med svenska företag i Bhutan och bhutanesiska myndigheter och företag. Forumet öppnades med tal av statsrådet Annika Strandhäll och Bhutans premiärminister Tshering Tobgay.

Statsbesökets andra dag inleddes med "Sweden-Bhutan Cooperation Forum".

Statsbesökets andra dag inleddes med "Sweden-Bhutan Cooperation Forum". Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kungaparet i naturparken Kuensel Phodrang, i bakgrunden syns en av världens största Buddhastatyer.

Kungaparet i naturparken Kuensel Phodrang, i bakgrunden syns en av världens största Buddhastatyer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kungaparet provsmakar ekologiska bhutanesiska matprodukter.

Kungaparet provsmakar ekologiska bhutanesiska matprodukter. Foto: Kungahuset.se

Bhutans premiärminister Tshering Tobgay provar den svenske entreprenören Bengt-Olov Byströms mobila sågverk.

Bhutans premiärminister Tshering Tobgay provar den svenske entreprenören Bengt-Olov Byströms mobila sågverk. Foto: David Sica/Stella Pictures

Därefter besöktes Thimphus kungliga textilmuseum, som arbetar med att bevara traditionellt hantverk och bedriva utbildning och forskning kring textilier. Museets chef Singye Dorji visade delar av museets samling, inklusive själva vävningskonsten och hur arbetet med att konservera textilerna går till. Den kungliga textilakademin har till uppgift att bevara och främja den bhutanesiska textilkonsten och även de övriga nationella konst- och hantverkstraditionerna. Textilmuseet etablerades 2001.

På Thimphus kungliga textilmuseum.

På Thimphus kungliga textilmuseum. Foto: Kungahuset.se

På Dechenchholing Palace gav sedan Bhutans fjärde kung, Kung Jigme Singye Wangchuck som är far till Bhutans nuvarande kung, lunch för Kungaparet.

Under eftermiddagen besökte Kungaparet Buddhastatyn i naturparken Kuensel Phodrang, som ligger i utkanten av Thimphu. Buddhastatyn är 51,5 meter hög och en av världens största. Den är gjord av förgylld brons och 125.000 mindre Buddhastatyer är placerade inuti den stora statyn.

Buddhastatyn i Kuensel Phodrang naturpark. Statyn sägs uppfylla en profetia från 700-talet och anses sprida fred och lycka till hela världen.

Buddhastatyn i Kuensel Phodrang naturpark. Statyn sägs uppfylla en profetia från 700-talet och anses sprida fred och lycka till hela världen. Foto: David Sica/Stella Pictures

Kungaparet besökte också ett utvecklingsprogram med en brandgata runt Thimphu. Den har till syfte att öka framkomligheten för utryckningsfordon vid skogsbränder, som är ett stort problem i Bhutan.

Dagen avslutades med en mottagning under svenskt värdskap på Amankora Hotel strax utanför Thimphu.

Statsbesök till Bhutan

Den 8–11 juni avlägger Kungaparet statsbesök i Bhutan på inbjudan av Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Bhutan upprättades 1985. Statsbesöket är ett tillfälle att ytterligare stärka de politiska, ekonomiska och kulturella banden mellan länderna som har flera beröringspunkter, bland annat engagemanget för klimat, miljö och hållbar utveckling.