Prins Daniel öppnar Tony Cragg-utställning på Djurgården

Söndagen den 5 juni öppnade Prins Daniel en utställning med fem monumentalskulpturer av den brittiska konstnären Tony Cragg, på Djurgården i Stockholm.

Prins Daniel och konstnären Tony Cragg under öppningen på Djurgården.

Prins Daniel och konstnären Tony Cragg under öppningen på Djurgården. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Skulpturerna har placerats på olika platser nedanför Rosendals slott och längs strandpromenaden nedanför Tekniska och Etnografiska museet.

De fem utvalda skulpturerna heter Turbo, Manipulation, Versus, Caldera samt Points of View och väger tillsammans över 20 ton.

Utställningen är initierad av Prins Daniel och arrangerad av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Utställningen pågår 5 juni–28 oktober.

Galleristerna Sara Sandström Nilsson och Stefan Andersson, Prins Daniel och Tony Cragg vid verket Turbo.

Galleristerna Sara Sandström Nilsson och Stefan Andersson, Prins Daniel och Tony Cragg vid verket Turbo. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Tony Cragg

När samtidskonstens främsta konstnärer ska listas är Tony Cragg ett självklart namn. Sedan genombrottet 1979 har Cragg erhållit Turnerpriset, ’konstens nobelpris’ Praemium Imperiale och haft över 250 soloutställningar på museum och gallerier världen över.

Skulpturen Versus.

Skulpturen Versus. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Galleri Andersson/Sandström har sedan 1994 varit konstnärliga ledare för Umedalen Skulptur i Umeå. Skulpturparken räknas i dag till en av Europas mest betydande och den består av 45 permanenta verk av såväl svenska som internationella konstnärer.

Kronprinsessan och Prins Daniel, som var beskyddare för Umeå Kulturhuvudstad, fick i augusti 2014 en guidad visning av skulpturparken och vid detta besök väcktes tanken om att arrangera en motsvarande skulpturutställning utomhus i Stockholm.

Vid verket Caldera.

Vid verket Caldera. Foto: Kungahuset.se