Prinsessparet och Prinsessan Leonore besökte Gotland

Fredagen den 3 juni besökte Prinsessparet och Prinsessan Leonore Gotland. Prinsessan Leonore är den första hertiginnan i länet.

Prinsessan Leonore hälsar på gotlandsrusset Haidi.

Prinsessan Leonore hälsar på gotlandsrusset Haidi. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Besöket inleddes på hästgården Änge i Västerhejde där Prinsessan Leonore hälsade på gotlandsrusset Haidi af Gotland. Russet är en dopgåva från Länsstyrelsen och Region Gotland till Prinsessan.

Gotlandsruss

Gotlandsrusset är Sveriges äldsta inhemska hästras. Ingen vet riktigt hur länge de funnits på Gotland men fynd visar att hästarna användes redan under järnåldern. Fram till 1800-talets mitt fanns det gott om skogsruss över hela Gotland. Därefter minskade antalet dramatiskt och i början av 1900-talet var de nära att helt försvinna. För att rädda de sista russen hägnade bönderna från trakten och Gotlands hushållningssällskap in ett område på Lojsta hed.

Prinsessparet, Prinsessan Leonore och landshövding Cecilia Schelin Seidegård vid besöket på hästgården Änge i Västerhejde.

Prinsessparet, Prinsessan Leonore och landshövding Cecilia Schelin Seidegård vid besöket på hästgården Änge i Västerhejde. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Därefter var det lunch i trädgården på residenset i Visby.

Efter lunchen möttes Prinsessparet och Prinsessan Leonore av barn från Slottsparkens förskola som sjöng den gotländska visan ”Summarn kummar”.

Efter lunchen möttes Prinsessparet och Prinsessan Leonore av barn från Slottsparkens förskola som sjöng den gotländska visan ”Summarn kummar”. Foto: Kungahuset.se

Dagen avslutades på Gotlands Museum där Prinsessparet och Prinsessan Leonore besökte utställningen Skepp & Skoj. Skepp & Skoj är museets nya barnutställning och den handlar om hav och sjöfart på Gotland genom tiderna.

Museichef Lars Sjösvärd välkomnar till Gotlands Museum.

Museichef Lars Sjösvärd välkomnar till Gotlands Museum. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Om hertigdömet Gotland

Vid konseljen den 26 februari 2014 meddelade Kungen att den nyfödda Prinsessan Leonore fått titeln hertiginna av Gotland.

Prins Oscar (1859-1953), son till kung Oscar II och drottning Sofia, var hertig av Gotland.