Kungen delade ut Crafoord­priset i matematik och astronomi

Torsdagen den 26 maj delade Kungen ut 2016-års Crafoordpris i matematik till Yakov Eliashberg, USA, och i astronomi till Roy Kerr, Nya Zeeland, och Roger Blandford, USA.

Årets pristagare i astronomi Roger Blandford och Roy Kerr, Kungen och Kungl. Vetenskapsakademiens arkivarie Maria Asp Dahlbäck.

Årets pristagare i astronomi Roger Blandford och Roy Kerr, Kungen och Kungl. Vetenskapsakademiens arkivarie Maria Asp Dahlbäck. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vid ceremonin som hölls på Kungl. Vetenskapsakademien delade Kungen ut Crafoordpriset i matematik till Yakov Eliashberg, Stanford University, USA,för utvecklingen av kontakt- och symplektisk topologi och banbrytande upptäckter av rigiditets- och flexibilitetsfenomen".

Priset i astronomi tilldelades Roy Kerr, University of Canterbury, Nya Zeeland, och Roger Blandford, Stanford University, USA, ”för grundläggande arbeten avseende roterande svarta hål och deras astrofysikaliska konsekvenser”.

Om Crafoordpriset

Anna-Greta och Holger Crafoords fond instiftades 1980 och det första Crafoord­priset delades ut 1982. Priset ska främja grundforskning inom astronomi och matematik, geovetenskaper, biovetenskaper (med särskild tyngdpunkt på ekologi) och polyartrit (till exempel ledgångsreumatism).

Läs mer om Crafoordpriset