Drottningen tog emot Benediktpriset

Tisdagen den 24 maj var Drottningen i Tyskland och besökte delstatsparlamentet i Nordrhein-Westfalen samt mottog Benediktpriset vid en ceremoni i Mönchengladbach.

Drottningen tilldelades ”Benediktpreis von Mönchengladbach” för sina stora humanitära insatser. Här tillsammans med Helmut Linnebrink, ordförande Benediktpreis och borgmästare Hans Wilhelm Reiners.

Drottningen tilldelades ”Benediktpreis von Mönchengladbach” för sina stora humanitära insatser. Här tillsammans med Helmut Linnebrink, ordförande Benediktpreis och borgmästare Hans Wilhelm Reiners. Foto: Stella Pictures

Dagen inleddes i Düsseldorf där Drottningen besökte delstatsparlamentet Nordrhein-Westfalen och togs emot av Carina Gödecke, ordförande i delstatsparlamentet Nordrhein-Westfalen, samt minister Hannelore Kraft.

Under besöket i delstatsparlamentet.

Under besöket i delstatsparlamentet. Foto: Stella Pictures

Vid en ceremoni på Haus der Erholung i Mönchengladbach mottog Drottningen Benediktpreis von Mönchengladbach för sina stora humanitära insatser genom organisationerna World Childhood Foundation, Mentor och Silviahemmet, som Drottningen grundat.

Drottningen höll tacktal och sa:

Det är en stor ära för mig att vara här i Mönchengladbach idag och ta emot Benediktpriset.

Jag är mycket lycklig och stolt över det, och jag delar detta pris med alla dem som hjälper mig att skapa en bättre tillvaro för unga och gamla människor – människor som misshandlats, som fallit offer för människohandel eller som drabbats av demens.

H.M. Drottningen

Benediktpriset

Benediktpriset delas sedan 1968 ut till personer som gjort stora och viktiga insatser för svaga och utsatta.

Priset har fått sitt namn efter Benedikt av Nursia, (480–547), som grundade Benediktinerorden och som 1964 blev Europas första skyddshelgon. I dag finns det sex skyddshelgon, däribland den heliga Birgitta.