Drottningen vid Silviahemmets 20-års­jubileum

Tisdagen den 17 maj firade Stiftelsen Silviahemmet 20 år. Jubileumsfirandet ägde rum på Aula Medica i Solna. Stiftelsen grundades på initiativ av Drottningen 1996.

Drottningen, Claes Dinkelspiel och Prinsessan Christina under jubileumsfirandet.

Drottningen, Claes Dinkelspiel och Prinsessan Christina under jubileumsfirandet. Foto: Yanan Li/ Silviahemmet

Drottningen tog initiativet till Stiftelsen Silviahemmet år 1996 och sedan dess har Silviahemmet verkat för att öka kunskapen om, och förståelse för demens­sjukdom för att skapa högsta möjliga livskvalitet hos drabbade personer. Demenssjukdomar är en av vår tids största folksjukdomar och en stor utmaning för vården.

Styrelseledamot Claes Dinkelspiel, verksamhetschef Wilhelmina Hoffman, Silvialäkare Junichiro Toya från Japan och Drottningen.

Styrelseledamot Claes Dinkelspiel, verksamhetschef Wilhelmina Hoffman, Silvialäkare Junichiro Toya från Japan och Drottningen. Foto: Yanan Li/ Silviahemmet

Jubileets moderator Wilhelmina Hoffman, Silviahemmets rektor och verksamhetschef, inledde med att hälsa välkommen och berättade sedan om Silviahemmets utveckling sedan starten 1996.

Firandet ägde rum i Aula Medicas hörsal Erling Perssonsalen.

Firandet ägde rum i Aula Medicas hörsal Erling Perssonsalen. Foto: Yanan Li/ Silviahemmet

Därefter höll Drottningen tal tillsammans med Claes Dinkelspiel, styrelseledamot i stiftelsen sedan starten. Drottningen sa:

För 20-25 år sedan visste man knappt vad demens var och än mindre fanns specialutbildad personal. Jag, genom min mor, och Claes Dinkelspiel genom sin far, fick uppleva vad det innebär att ha en förälder med demens.

Vi beslöt därför att för 20 år sedan grunda Stiftelsen Silviahemmet. Tanken och uppgiften var att förändra och förbättra demensvården i Sverige.

H.M. Drottningen

Claes Dinkelspiel berättade att Stiftelsen Silviahemmet nu är verksam i 10 länder. I Japan har till exempel över 40 000 personer utbildats via demensinstruktörer som själva utbildats och examinerats av Silviahemmet.

Claes Dinkelspiel berättade att Stiftelsen Silviahemmet nu är verksam i 10 länder. I Japan har till exempel över 40 000 personer utbildats via demensinstruktörer som själva utbildats och examinerats av Silviahemmet. Foto: Yanan Li/Silviahemmet

Drottningen presenterade även stiftelsens nya projekt SilviaBo – ett pilotprojekt att bygga några demensanpassade privatboenden i anslutning till Silviahemmets dagverksamhet på Drottningholmsmalmen.

Vi hoppas att den pilotanläggning som nu ska byggas kommer bli en svensk förebild. En förebild som bygger på kunskap, flexibilitet, närhet och trygghet i eget boende.

H.M. Drottningen

Sex stycken lägenheter i två byggnader med särskild anpassning planeras i närheten av Silviahemmets dagverksamhet på Ekerö som pilotprojekt. Byggstart för SilviaBo är planerad till december 2016 och ska stå klart för visning i maj 2017.

Sex stycken lägenheter i två byggnader med särskild anpassning planeras i närheten av Silviahemmets dagverksamhet på Ekerö som pilotprojekt. Byggstart för SilviaBo är planerad till december 2016 och ska stå klart för visning i maj 2017. Foto: Yanan Li/Silviahemmet

Talare vid jubileet var även statsrådet Åsa Regnér och Karolinska Institutets vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright och professor Lars-Olof Wahlund.

På programmet stod också högtidlig diplomering av årets Silvialäkare. Det är den andra kullen Silvialäkare och i år är hälften av dem verksamma utomlands. Drottningen överlämnade diplom och Silvialäkarbrosch till Anette Ekström, Sverige, Jean-Claude Leners, Luxemburg, Björn Lennhed, Sverige, Stylianos Orpahnides, Sverige, Ursula Sottong, Tyskland, samt Junichiro Toya, Japan.

Drottningen tackade artisterna som medverkade: Johan Lyander, Andreas Johnson, Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson. Andreas Johnson och Titti Sjöblom berättade om sina erfarenheter av föräldrar som drabbats av demens.

Drottningen tackade artisterna som medverkade: Johan Lyander, Andreas Johnson, Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson. Andreas Johnson och Titti Sjöblom berättade om sina erfarenheter av föräldrar som drabbats av demens. Foto: Yanan Li/ Silviahemmet