Statsbesök från Chile – dag 3

Torsdagen den 12 maj avslutades statsbesöket från Chile. Kungaparet och president Bachelet var i Göteborg där temat för dagen var innovationer och klimatsmarta transportlösningar i stadsmiljö.

Presidenten och Kungaparet inledde dagen i Göteborg på Astra Zeneca.

Presidenten och Kungaparet inledde dagen i Göteborg på Astra Zeneca. Foto: Thomas Johansson/TT

Kungaparet och President Bachelet välkomnades vid ankomst av landshövdingen för Västra Götaland, Lars Bäckström och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson. Infrastrukturminister Anna Johansson representerar regeringen.

Första punkt på programmet var ett besök på Astra Zeneca där presidenten och Kungaparet bland annat fick ta del av arbetet med forskning, utveckling och samarbetet med mindre och innovativa företag. Astra Zeneca är ett globalt, innovationsdrivet läkemedelsföretag med fokus på forskning. Företaget är verksamt i över 100 länder. I Sverige har de anläggningar i Södertälje och i Mölndal.

Därefter besöktes Volvo Torslanda för att ta del av det senaste när det gäller klimatsmarta lösningar för transporter.

Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt, kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson, Drottningen, president Bachelet och Kungen.

Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt, kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson, Drottningen, president Bachelet och Kungen. Foto: Tommy Holl/Stella Pictures

Från Volvo gick en buss till nästa programpunkt – Lindholmen Science Park som är en internationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom Transport, ICT och Media.

Lunchen intogs på residenset i Göteborg med landshövding Lars Bäckström som värd.

Kungaparet tog farväl av president Bachelet vid en avskedsceremoni på Landvetter flygplats efter vilken statsbesöket avslutades.