Statsbesök från Chile – dag 1

Tisdagen den 10 till och med torsdagen den 12 maj besökte Chiles president Michelle Bachelet Sverige på inbjudan av Kungen.

Kungen välkomnar presidenten Michelle Bachelet vid Hovstallet.

Kungen välkomnar presidenten Michelle Bachelet vid Hovstallet. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Vid H.M. Konungens hovstall hälsade Kungen presidenten Michelle Bachelet välkommen. Därefter åkte Kungen och presidenten kortege med eskorttropper och standarvakt ur Kungliga livgardet till Kungl. Slottet.

Kortegen vid Norrbro.

Kortegen vid Norrbro. Foto: Kungahuset.se

Vid ankomsten till Inre borggården.

Vid ankomsten till Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

På Inre borggården hölls välkomstceremonin. Efter att nationalsångerna spelats inspekterade Kungen och presidenten hederskompaniet. Därefter hälsade presidenten på representanter för riksdag och regering.

Chiles president hälsar på statsminister Stefan Löfven under ceremonin på Inre borggården.

Chiles president hälsar på statsminister Stefan Löfven under ceremonin på Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

Många hade samlats på Inre borggården.

Många hade samlats på Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

Under välkomstceremonin på Inre borggården.

Under välkomstceremonin på Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

Gåvor utbyttes i Stora gästvåningen och där deltog även Kronprinsessparet och Prinsparet.

Kronprinsessan, Prins Daniel, Drottningen, presidenten Michelle Bachelet, Kungen, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid mötet i Stora gästvåningen.

Kronprinsessan, Prins Daniel, Drottningen, presidenten Michelle Bachelet, Kungen, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid mötet i Stora gästvåningen. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet gav därefter lunch för presidenten på Kungl. Slottet.

Under eftermiddagen tog statsminister Stefan Löfven emot president Bachelet i Rosenbad för överläggningar.

Därefter besökte Kungaparet och president Bachelet Fryshuset och fick en presentation av verksamheten. Under besöket diskuterades Fryshusets erfarenheter och metoder när det gäller förebyggande socialt arbete med ungdomar i utsatta situationer samt hur man säkerställer ungas deltagande i samhället.

Kungen, president Michelle Bachelet och Drottningen under besöket på Fryshuset.

Kungen, president Michelle Bachelet och Drottningen under besöket på Fryshuset. Foto: Kungahuset.se

Under rundvandringen i Fryshusets lokaler.

Under rundvandringen i Fryshusets lokaler. Foto: Kungahuset.se

Dagen avslutades med Kungaparets galamiddag för president Michelle Bachelet på Kungl. Slottet. Gästerna hälsades välkomna av Kungaparet och presidenten i Vita Havet. Middagen hölls därefter i Karl XI:s galleri.

Kungen höll tal till presidenten och nämnde bland annat ländernas relation, den historiska, men också kulturens roll i den och lyfte fram de chilenska poeterna och Nobelpristagarna Gabriela Mistral och Pablo Neruda. Kungen talade om att banden mellan Sverige och Chile varit särskilt starka sedan händelserna på 1970-talet, då många chilenare tvingades lämna sitt land och Sverige kom att bli en fristad för många av dem som sökt skydd.

Gästerna samlas i Vita Havet.

Gästerna samlas i Vita Havet. Foto: Kungahuset.se

Kungen förde president Michelle Bachelet till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen Aurora Williams, gruvminister i Chiles regering.

Drottningen fördes till bordet av Ricardo Lagos Weber, ordförande chilenska senaten. På sin högra sida hade Drottningen Osvaldo Andrade, president Chiles deputeradekammare.

Prins Carl Philip förde statsrådet Åsa Regnér till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen statsrådet Anna Johansson.

Prins Daniel förde ekon. mag. Anna Nilsson, maka till statsrådet Ibrahim Baylan, till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen president Michelle Bachelet.

Blommorna som pryder bordet i Karl XI:s galleri är hortensia och helleborus. Glasservisen från Kosta, design Sigurd Persson, är en bröllopsgåva till Kungaparet 1976 från regering och riksdag. Linnet är vävt i Belgien på 1980-talet och är ett av Fatburens tre middags-linneset med Kungaparets spegelmonogram.

Blommorna som pryder bordet i Karl XI:s galleri är hortensia och helleborus. Glasservisen från Kosta, design Sigurd Persson, är en bröllopsgåva till Kungaparet 1976 från regering och riksdag. Linnet är vävt i Belgien på 1980-talet och är ett av Fatburens tre middags-linneset med Kungaparets spegelmonogram. Foto: Kungahuset.se

Meny

Lättrökt ankbröst med dijonvinägrett, äppelsallad med inlagd gotlandsgurka och briochekrutong

*

Rödingfilé bakad i brynt smör med vit sparris, ostronsmörsås med gräslöksolja och potatisstomp med schalottenlök och citron

*

Helstekt kalvfilé med portvinsdoftande murkelsås, violett kronärtskocka och kompott på bondbönor

*

Citronmousse med hallonglace, lakritsglass och hallonkrisp