Kungaparet vid En afton om Östersjön – hoppfullhet och hot

Måndagen den 25 april närvarade Kungaparet, Prins Carl Philip och Prins Daniel vid En afton om Östersjön – hoppfullhet och hot. Föreställningen på Dramaten gavs med anledning av att Kungen fyller 70 år.

Kungaparet, Prins Carl Philip och Prins Daniel vid måndagskvällens föreställning på Dramaten.

Kungaparet, Prins Carl Philip och Prins Daniel vid måndagskvällens föreställning på Dramaten. Foto: Kungahuset.se

Kungens 70-årsfirande inleddes på måndagskvällen med En afton om Östersjön – hoppfullhet och hot på Dramaten. Föreställningen arrangerades av Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Örlogsmannasällskapet, Kungl. Dramatiska Teatern, Kungl. Krigsvetenskapsakademien och Kungl. Skogs- & Lantbruksakademien.

En afton om Östersjön hade samlat flera namnkunniga talare som genom korta föredrag och samtal berättade om Östersjön; dess historia, betydelse för handel och sjöfart, säkerhetspolitik och inte minst: hur mår Östersjön i dag och vad kan vi göra för att havet skall må bättre. Bland talarna märktes bland andra Carl Bildt, tidigare utrikesminister, Georgia Destouni, professor i hydrologi, Sverker Göranson, tidigare överbefälhavare, Johan Rockström, professor i miljövetenskap, och Gunilla Herolf, forskare inom säkerhetspolitik.

Marinens Musikkår under ledning av Andreas Hanson framförde musik av bland andra Evert Taube och Jean Sibelius.

Kvällens programledare och moderatorer var Dramatenskådespelarna Julia Dufvenius och Andreas T Olsson samt Lena Bartholdson, generalsekreterare för Folk och Försvar och ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien, Johan Kuylenstierna, vd för Stockholm Environment Institute och ledamot av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Kungen på Dramatens stora scen efter föreställningen.

Kungen på Dramatens stora scen efter föreställningen. Foto: Urban Wedin

Efter föreställningen höll Kungen tacktal och sa:

Som ni kanske vet har jag under många år engagerat mig i olika frågor som rör Östersjön. Det är därför en stor ära och glädje för mig att – i samband med min födelsedag – just den här aftonens föreställning handlar om Östersjön.

Kvällens föreställning har berättat för oss vad vårt innanhav har betytt för handel och politik, för vetenskap och konst, för människor och miljö. I Sverige och i vårt närområde.

Östersjön har i hög grad format vårt land till vad det är idag. Och vi alla är nu med och skapar dess framtid. Det är ett stort ansvar.

H.M. Konungen