Prinsessan Sofia vid minnes­högtid för Förintelsens offer

Onsdagen den 27 januari närvarade Prinsessan Sofia vid en minneshögtid för Förintelsens offer i Stora synagogan i Stockholm.

Efter minnesgudstjänsten i Stockholms synagoga. Prinsessan Sofia tillsammans med Hédi Fried, som överlevde både Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige i juli 1945.

Efter minnesgudstjänsten i Stockholms synagoga. Prinsessan Sofia tillsammans med Hédi Fried, som överlevde både Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige i juli 1945. Foto: Marcus Ericsson/TT

Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen hälsade alla välkomna. Därefter talade Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, Alice Bah Kuhnke, kultur och demokratiminister, Asaf Segev, vice ambassadör Israels ambassad, samt Hédi Fried, överlevande, författare och psykolog.

Musik framfördes av Semmy Stahlhammer, Isabel Blommé, Peter Bothén och kören Renanot under ledning av kantor Isidoro Abramowicz.

Om Förintelsens minnesdag

27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. Sedan 1999 har det varit en minnesdag i Sverige som uppmärksammas runt om i landet.

År 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer.