Prins Carl Philip vid Gastronomiska samtal

Onsdagen den 27 januari var Prins Carl Philip vid Gastronomiska Samtals årliga arrangemang Forum Nyköping på Folkets Hus Träffen. Årets tema var Hållbart matföretagande – vem ska odla marken, förädla råvarorna och laga maten.

Prins Carl Philip vid Gastronomiska samtal tillsammans med, från vänster: Christina Möller, folkbildare och matinspiratör, Fredrik Eriksson, krögare och ägare av Långbro Wärdshus samt landshövding Liselott Hagberg.

Prins Carl Philip vid Gastronomiska samtal tillsammans med, från vänster: Christina Möller, folkbildare och matinspiratör, Fredrik Eriksson, krögare och ägare av Långbro Wärdshus samt landshövding Liselott Hagberg. Foto: Pelle T Nilsson/IBL

Dagen inleddes av Hans Naess och Mathias Dahlgren, initiativtagare till Gastronomiska samtal, samt Södermanlands landshövding Liselott Hagberg som hälsade välkommen.

Därefter gav fyra föreläsare fyra perspektiv på temat Hållbart matföretagande; Cecilia Nordin van Gansberghe, Näringsdepartementet, tidigare ambassadör vid FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO, Adam Arnesson, ekologisk fårbonde och matentreprenör, Johannes Cullberg, grundare av och vd för Paradiset, samt Line Gordon, docent och vice forskningschef vid Stockholm Resilience Center SRC.

Under eftermiddagen hölls "Open Space" där deltagare hade möjlighet att ta upp en fråga och hitta andra som ville diskutera den. Efteråt gjordes en redovisning av de olika diskussionsgruppernas samtal.

Det är fjärde året i rad som Gastronomiska Samtal arrangerar forumet på Folkets Hus Träffen i Nyköping. Här träffas och samtalar engagerade matmänniskor, fritt och kreativt med varandra i syfte att utveckla hela matbranschen, från jord till bord, från förskolekök till finkrog.