Kronprinsessan vid stipendieutdelning till minne av Förintelsen

Onsdagen den 27 januari närvarade Kronprinsessan vid utdelningen av stipendium ur Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelse vid en ceremoni på Kungliga Operan i Stockholm.

Adina Krantz och Nadine Gerson grundare av föreningen Zikaron tar emot 2016 års stipendium av Kronprinsessan.

Adina Krantz och Nadine Gerson grundare av föreningen Zikaron tar emot 2016 års stipendium av Kronprinsessan. Foto: Anders Wiklund/TT

Ceremonin inleddes av Jan Malmsjö som läste inledningen av Om detta må ni berätta, skriven av Stéphane Bruchfeld och Paul Levine. Därefter berättade Micael Bindefeld om stiftelsen. Stipendiet delas i år ut för andra gången och stiftelsens uppgift är att finansiera projekt som sprider Förintelsens berättelser genom kulturella uttryck.

Kronprinsessan delade därefter ut stipendiet till Adina Krantz och Nadine Gerson, grundare av organisationen Zikaron.

Jan Malmsjö läste motiveringen:

2016 års stipendium tilldelas föreningen Zikaron. Stipendiet gör det möjligt för föreningens grundare Adina Krantz och Nadine Gerson att förverkliga drömmen om en organisation som ger tredje generationens överlevande möjlighet att föra minnet av Förintelsen vidare till skolelever över hela landet. I takt med tidens gång riskerar minnet av Förintelsen att blekna. I sina möten med elever ger Zikaron minnet liv. Vi får aldrig glömma!

Ceremonin avslutades med sång av Lisa Nilsson.

Läs mer om Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen

Tidigare i veckan deltog Kronprinsessan vid en föreläsning av Emerich Roth på Viksjöskolan i Järfälla. Viksjöskolan arrangerade en fredsvecka där bland andra Emerich Roth och Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) föreläste.

Om Förintelsens minnesdag

27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. Sedan 1999 har det varit en minnesdag i Sverige som uppmärksammas runt om i landet.

År 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer.