Prinsparet vid Idrottsgalan

Måndagen den 25 januari närvarade Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid Svenska Idrottsgalan i Ericsson Globe, Stockholm. Prinsen delade ut Radiosportens Jerringpris som i år gick till Sarah Sjöström.

Prins Carl Philip delar ut Radiosportens Jerringpris till Sarah Sjöström.

Prins Carl Philip delar ut Radiosportens Jerringpris till Sarah Sjöström. Foto: Maja Suslin/TT

Under galan höll Prinsen tal och sa:

Få saker bryter barriärer lika effektivt som idrotten. Idrotten är öppen för alla. Och det görs fantastiska insatser i vårt land för att ännu fler ska få chansen att vara med och bli en del av en positiv gemenskap. En gemenskap som stärker barnens självkänsla och där man kan få goda erfarenheter för hela livet.

Engagemang från vuxna och ledare spelar en avgörande roll för att barn och ungdomar ska börja idrotta. Det är ett engagemang som sällan syns, men som är otroligt viktigt. Ni är många, runtom i Sverige, som ger av er tid för att barn och unga ska få idrotta. Tack för att ni aldrig ger upp! Tack för ert engagemang. Jag är stolt över Idrotts-Sverige!

H.K.H. Prins Carl Philip

Därefter delade Prinsen ut Jerringpriset som för andra året i rad gick till Sarah Sjöström. Hon utsågs dessutom till årets kvinnliga idrottare.

Prinsparet under Idrottsgalan.

Prinsparet under Idrottsgalan. Foto: Robert Eklund/Stella Pictures

Årets nykomling/ Lilla Bragdguldet tilldelades Khaddi Sagnia, längdhopp. Hon kom sjua i VM 2015 och fyra i U23-EM .

Årets ledare blev Håkan Ericson, förbundskapten för U 21-landslaget som vann EM. U 21-landslaget utsågs till årets lag och tilldelades också utmärkelsen årets prestation.

Idrottsakademins hederspris gick till hockeylegendarerna Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström.

Sportspegelpriset tilldelades fotbollsdomaren Salem Aldarcazallie och domarobservatören Dan Berg.

Årets manlige idrottare blev Johan Olsson, längdskidor, som tog VM-guld på 15 km fristil i Falun.

Om Jerringpriset

Jerringpriset är det enda idrottspriset med svenska folket som jury och delas ut till den individ eller det lag som gjort årets bästa svenska idrottsprestation. Priset instiftades 1979 av Radiosporten till minne av den legendariske radiomannen Sven Jerring, som avled samma år.

Läs mer om Svenska Idrottsgalan