Kungen invigde I tiden – Kungliga klockor under 400 år

Fredagen den 22 januari invigde Kungen utställningen I tiden – Kungliga klockor under 400 år på Kungl. Slottet. Under invigningsceremonin närvarade Drottningen, Kronprinsessan och Prinsessan Christina, Fru Magnuson.

Kungaparet i utställningen ”I tiden – Kungliga klockor under 400 år”.

Kungaparet i utställningen ”I tiden – Kungliga klockor under 400 år”. Foto: Kungahuset.se

Invigningsceremonin hölls i Lovisa Ulrikas matsal och inleddes av en stråkkvartett från Kungliga Hovkapellet som framförde Klockan, andante ur Symfoni nr 101 av Joseph Haydn i arrangemang av Ingvar Karkoff.

Kungaparet, Kronprinsessan och Prinsessan Christina, Fru Magnuson vid invigningen av ”I tiden – Kungliga klockor under 400 år”.

Kungaparet, Kronprinsessan och Prinsessan Christina, Fru Magnuson vid invigningen av ”I tiden – Kungliga klockor under 400 år”. Foto: Kungahuset.se

Därefter hälsade överintendent Margareta Nisser-Dalman välkommen och berättade bland annat att Kungen är initiativtagare till utställningen.

Slagverkaren Leif Karlsson uruppförde sedan sitt musikstycke Sonatin för liten klocka på ett nytillverkat instrument som byggts av urmakaren Sophia Reuterdahl, Leif Karlsson och snickaren Peter Dans. Instrumentet består av klangskålar från olika klockor.

I utställningen visas fler än femtio olika klockor från slottets samlingar.

I utställningen visas fler än femtio olika klockor från slottets samlingar. Foto: Kungahuset.se

Förste intendent Lars Ljungström berättade därefter om utställningen och om den rika historia som ur och tidmätning har på de kungliga slotten. De första uren i de kungliga samlingarna är från 1500-talets senare del och de tidigaste uren sågs som mekaniska sensationer med många rörliga delar. I utställningen visas flera tidiga ur där både mekanik och form är av högsta klass.

Hedvig Eleonora Ungdomskör framförde Klinga mina klockor av Benny Andersson och Björn Ulvaeus under ledning av dirigent Natalia Edvall.

Under invigningsceremonin talade Kungen bland annat om sitt intresse för de mekaniska system som får klockan att fungera.

Under invigningsceremonin talade Kungen bland annat om sitt intresse för de mekaniska system som får klockan att fungera. Foto: Kungahuset.se

Kungen höll avslutningsvis öppningstalet och sa:

Genom seklen har klockor spelat en viktig roll här på slottet. Både för att hålla ordning på tiden, och som utsmyckning. En riktigt fin klocka är ju inte bara tekniskt fulländad. Den är också vacker att se på. Och ibland också att höra på!

Det är en fascinerande ljudupplevelse när slottets alla klockor slår tolv precis samtidigt. Det tyckte jag redan som liten. Så det är kanske inte så konstigt, att klockor och urmakeri har blivit ett stort personligt intresse för mig!

H.M. Konungen