Prinsessan Sofia vid Sophiahemmets examenshögtid

Torsdagen den 21 januari närvarade Prinsessan Sofia vid Sophiahemmets examenshögtid och delade ut broscher till Sophiasystrar vid ceremonin som hölls på Stockholms stadshus.

Den 1 januari i år utsågs Prinsessan Sofia till ny hedersordförande för Sophiahemmet, ideell förening.

Den 1 januari i år utsågs Prinsessan Sofia till ny hedersordförande för Sophiahemmet, ideell förening. Foto: Anders Wiklund/TT

Under examenshögtiden i Blå Hallen i Stockholms Stadshus examinerades och diplomerades avgångsstudenterna från Sophiahemmets högskola i närvaro av inbjudna gäster, högskolans personal, familjer och vänner.

Prinsessan Sofia delade ut broscher vid Sophiahemmets examenshögtid i Blå Hallen.

Prinsessan Sofia delade ut broscher vid Sophiahemmets examenshögtid i Blå Hallen. Foto: Anders Wiklund/TT

Sophiahemmets hedersordförande Prinsessan Sofia delade ut högskolans traditionella broscher.

Den 1 januari 2016 utsågs Prinsessan Sofia till ny hedersordförande för Sophiahemmet, ideell förening. Prinsessan Sofia efterträder Prinsessan Christina, Fru Magnuson, som har varit hedersordförande i Sophiahemmet sedan 1972.

En av sophiasystrarnas mest kända symboler är mössan och än i dag sys den för hand inför examen. Allt enligt tradition sedan 1880-talet då drottning Sofia inspirerades av Florence Nightingales arbete och sjuksköterskeskola i London. Vid större högtider används mössan tillsammans med den mörkblå högtidsdräkten.

En av sophiasystrarnas mest kända symboler är mössan och än i dag sys den för hand inför examen. Allt enligt tradition sedan 1880-talet då drottning Sofia inspirerades av Florence Nightingales arbete och sjuksköterskeskola i London. Vid större högtider används mössan tillsammans med den mörkblå högtidsdräkten. Foto: Anders Wiklund/TT

Drottning Sofia och Sophiahemmet

Vid ett inofficiellt besök i Storbritannien 1881 besökte drottning Sofia (1836–1913) flera sjukhus i London, där Florence Nightingales idéer om en modern sjukvård hade börjat genomföras i praktiken. Drottningen, som sedan tidigare hade ett stort intresse för filantropi och vårdfrågor, började arbeta för att få till stånd något liknande i Sverige, där sjukvården var mycket eftersatt.

En grund för förbättringar var en väl fungerande sjuksköterskeutbildning. En sådan grundades i liten skala av drottningen redan 1883, under namnet Hemmet för sjuksköterskor. Utbildningen omfattade fyra elever per årskull.

Drottning Sofia, miniatyr av Elise Arnberg från 1878.

Drottning Sofia, miniatyr av Elise Arnberg från 1878. Foto: Kungl. Hovstaterna

Då samarbetet mellan den nyinrättade utbildningen och Stockholms sjukhus inte fungerade bra föddes tanken på att koppla utbildningen till ett helt nytt sjukhus. Både Oskar II och drottning Sofia bidrog med pengar, och 1887 kunde byggandet inledas på mark som kungen ställt till förfogande vid Valhallavägen i Stockholm.

Den 1 oktober 1889 invigdes Sophiahemmet i närvaro av kungaparet och prinsarna Carl och Eugen. Drottning Sofia tog även i fortsättningen en mycket aktiv del i Sophiahemmets verksamhet: hon bidrog med ekonomiskt understöd och gåvor, deltog i styrelsemöten och andra officiella tillfällen vid sjukhuset, t.ex. sjuksköterskornas examenshögtider.

Sophiahemmet, troligen från 1890-talet. Fotografi ur album "Minnen från Sophiahemmet".

Sophiahemmet, troligen från 1890-talet. Fotografi ur album ”Minnen från Sophiahemmet” Foto: Kungl. Hovstaterna