Kronprinsessan hos Futebol dá força i Tumba

Torsdagen den 21 januari var Kronprinsessan i Tumba för att vara med vid Futebol dá forças öppna fotbollsträning för tjejer. Kronprinsessparets Stiftelse stödjer organisationen.

Tjejerna i Tumba är mellan 12 och 16 år och började träna för ett år sedan.

Tjejerna i Tumba är mellan 12 och 16 år och började träna för ett år sedan. Foto: Kungahuset.se

Futebol dá Força Sverige grundades 2013. Organisationens målsättning är att stärka tjejers självförtroende och ge dem konkreta verktyg för hur de själva kan förbättra sina framtidsutsikter och förverkliga sina drömmar.

Träningen börjar alltid med en ”check in” då var och en berättar hur deras dag har varit och om känsla inför dagens träning.

Träningen börjar alltid med en ”check in” då var och en berättar hur deras dag har varit och om känsla inför dagens träning. Foto: Kungahuset.se

I Sverige har organisationen startat verksamheten Futebol Aberto som betyder ”öppen fotboll”. Alla tjejer är välkomna att komma och spela utan att behöva tillhöra en förening eller registrera sin närvaro. På plats finns alltid en Futebol dá força-tränare.

Emely Norling, projektledare för regionen Stockholm/Södertälje, tränare Melissa Besara, Kronprinsessan och Ida Wahlström, nationell projektledare.

Emely Norling, projektledare för regionen Stockholm/Södertälje, tränare Melissa Besara, Kronprinsessan och Ida Wahlström, nationell projektledare. Foto: Kungahuset.se

Futebol dá força utbildar unga ideella ledare som fotbollstränare, men även i värdegrundsfrågor, entreprenörsanda, positivt ledarskap, sex- & samlevnad och hur man förebygger våld och mot sexuellt utnyttjande av tjejer.

Melissa Besara är tränare och har varit med sedan starten. Här i samtal med målvakten Suzanne.

Melissa Besara är tränare och har varit med sedan starten. Här i samtal med målvakten Suzanne Foto: Kungahuset.se

Futebol dá força grundades i Moçambique år 2012 av Cecilia Andrén Nyström. Hon tilldelades Konungens Stiftelse Ungt Ledarskaps stipendium Kompassrosen 2014 ”för att hon med modiga beslut och långsiktigt ansvar har förändrat världen för tusentals tjejer som fått kunskap, en tro på sig själva och goda värderingar med fotbollen som samlingsplats.”

I Tumba arbetar Futebol dá força tillsammans med fotbollsföreningen IFK Tumba som tar ansvar för att tillhandahålla träningstider och material.

I Tumba arbetar Futebol dá força tillsammans med fotbollsföreningen IFK Tumba som tar ansvar för att tillhandahålla träningstider och material. Foto: Kungahuset.se

Om Kronprinsessparets stiftelse

Med anledning av Kronprinsessparets bröllop 2010 bildade Kronprinsessan och Prins Daniel en stiftelse.

Kronprinsessparets stiftelse ska främja barn och ungdomar i Sverige med syfte att motverka utanförskap och främja god hälsa.