Kungaparet firade Kung Harald V – 25 år på tronen

Lördagen den 16 och söndagen den 17 januari närvarade Kungaparet vid firandet av Kung Harald V 25 år på tronen.

Söndagen den 17 januari är det 25 år sedan Kung Harald och Drottning Sonja blev Norges Kungapar. Kungaparet och Danmarks Drottning Margrethe deltog i firandet.

Söndagen den 17 januari är det 25 år sedan Kung Harald och Drottning Sonja blev Norges Kungapar. Kungaparet och Danmarks Drottning Margrethe deltog i firandet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Under lördagen deltog Kungaparet vid en galamiddag på Skaugum, under värdskap av det norska Kronprinsparet.

Drottningen, Prinsessan Astrid, Kungen och Drottning Margrethe vid firande på Slottsplatsen.

Drottningen, Prinsessan Astrid, Kungen och Drottning Margrethe vid firande på Slottsplatsen. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix/TT

Jubileumsdagen 17 januari

Söndagen den 17 januari var det 25 år sedan Kung Harald och Drottning Sonja blev Norges Kungapar. Jubileumsdagen inleddes med en gudstjänst i Slottskapellet.

Därefter arrangerade Norges idrottsförbund en uppvisning av vinteraktiviteter på Slottsplatsen.

Under uppvisningen av vinteraktiviteter på Slottsplatsen F.v.: Bjørn Dæhlie, Prinsessan Märtha Louise, Kung Harald, den norske idrottsministern Tom Tvedt och Ari Behn (framför).

Under uppvisningen av vinteraktiviteter på Slottsplatsen F.v.: Bjørn Dæhlie, Prinsessan Märtha Louise, Kung Harald, den norske idrottsministern Tom Tvedt och Ari Behn (framför). Foto: Berit Roald/ NTB scanpix/TT

Kl. 13.00 sköts salut för Kung Harald från befästningar i hela landet. Norska Kungaparet bjöd sedan in till lunch på Kungliga slottet. Därefter ägde den norska regeringens jubileumföreställning för Kung Harald rum, statsminister Erna Solberg välkomnade.

Kvällen avslutades med en galamiddag på det Kungliga slottet.

Kungen höll tacktal och sa:

Det är verkligen en stor glädje att vara här ikväll och fira detta 25-årsjubileum med er! Våra länder, Norge och Sverige, har starka band till varandra. Vår historia är till stora delar gemensam. Vi förenas av djupa skogar och mäktiga fjäll. Och vi förstår – åtminstone det mesta! – av varandras språk och sedvänjor. Men det är också så att våra familjer står varandra nära, och har följts åt länge.

Kung Olav var min gudfar och en kär förebild för mig. Jag sätter stort värde på min gudson, kronprins Haakon, som i sin tur är gudfar till vårt första barnbarn Estelle. Och jag vet att kronprinsessan Victoria håller av sin gudfar, kung Harald, varmt.

H.M. Konungen