Kungen vid Trygghetens hus och Grytans flykting­förläggning

Måndagen den 16 november besökte Kungen Trygghetens hus i Östersund och Migrationsverkets flyktingförläggning i Grytan.

Under rundturen i Trygghetens hus berättade Lars Nyman, Räddningstjänsten Jämtland, om de positiva effekter som samlokaliseringen innebär. Bland annat har man gemensamma möten och utbildningar, delar på materialtillgångar och har en gemensam ledningscentral.

Under rundturen i Trygghetens hus berättade Lars Nyman, Räddningstjänsten Jämtland, om de positiva effekter som samlokaliseringen innebär. Bland annat har man gemensamma möten och utbildningar, delar på materialtillgångar och har en gemensam ledningscentral. Foto: Kungahuset.se

Dagen inleddes på Trygghetens hus i Östersund där Kungen välkomnades av projektledare Gunilla Ågren.

Trygghetens Hus startade 2006 och här samverkar flera samhällsfunktioner; Polismyndigheten i Jämtlands län, Räddningstjänsten Jämtland, SOS Alarm, Landstinget i form av ambulans och sjukvårdsrådgivningen, Åklagarmyndigheten, Tullen, Svenska Kyrkan samt Länsstyrelsen i Jämtlands län. I huset finns även Kriminalvården i form av provisoriskt häkte.

Syftet med samlokaliseringen är att samnyttja kompetens, lokaler och utrustning för att skapa ett samarbete som så effektivt som möjligt utnyttjar länets resurser.

Under en rundtur i huset mötte Kungen representanter för de olika organisationerna som presenterade sin verksamhet och samlokaliseringens effekter.

Efter besöket bjöd landshövding Jöran Hägglund in till lunch på residenset i Östersund.

Vid besöket på flyktingförläggningen i Grytan fick Kungen ta del av länsbors insatser för flyktingar. Emma Arnesson som guidade Kungen under besöket är eldsjälen bakom integrationsprojektet ”Hej främling!” som hjälper asylsökande och nyanlända flyktingar till fysiskt och mentalt välmående. Hon tilldelades Ungt ledarskaps stipendium 2015.

Vid besöket på flyktingförläggningen i Grytan fick Kungen ta del av länsbors insatser för flyktingar. Emma Arnesson som guidade Kungen under besöket är eldsjälen bakom integrationsprojektet ”Hej främling!” som hjälper asylsökande och nyanlända flyktingar till fysiskt och mentalt välmående. Hon tilldelades Ungt ledarskaps stipendium 2015. Foto: Kungahuset.se

Under eftermiddagen var Kungen vid Migrationsverkets flyktingförläggning i Grytan, en minde ort belägen norr om Brunflo.

Där möttes Kungen av Emma Arnesson som driver det ideella projektet Hej Främling! och Pernilla Arvidsson, platschef på Grytans flyktingförläggning.

Kungen fick veta mer om Migrationsverkets verksamhet lokalt och regionalt och om hur engagerade länsbor gör stora insatser för att de nyanlända ska känna sig välkomna.