Kungen delade ut Prins Eugen-medaljen

Tisdagen den 10 november delade Kungen ut Prins Eugenmedaljen vid en ceremoni på Kungl. Slottet.

Skulptör Berit Lindfeldt.

Skulptör Berit Lindfeldt. Foto: Kungahuset.se

Prins Eugen-medaljen instiftades av Gustaf V i samband med Prins Eugens 80‑årsdag 1945. Medaljen delas ut för framstående konstnärlig gärning.

Årets medaljörer är

  • målare Mårten Andersson
  • skulptör Berit Lindfeldt
  • målare och skulptör Håkan Rehnberg
  • konsthantverkare Sigurd Bronger (Norge)
  • keramiker Louise Hindsgavl (Danmark)
Målare och skulptör Håkan Rehnberg.

Målare och skulptör Håkan Rehnberg. Foto: Kungahuset.se

Målare Mårten Andersson.

Målare Mårten Andersson. Foto: Kungahuset.se

Keramiker Louise Hindsgavl.

Keramiker Louise Hindsgavl. Foto: Kungahuset.se

Konsthantverkare Sigurd Bronger.

Konsthantverkare Sigurd Bronger. Foto: Kungahuset.se

Presentation av medaljörerna

MÅRTEN ANDERSSON
Mårten Anderssons hemtrakt är Freluga i Hälsingland, en trakt han förblivit trogen. Härifrån är det inte långt till Dalarna och gårdsmålare från de båda landskapen korsade gränsen och inspirerades av varandras måleri.

Det finns starka band bakåt, till allmogemåleriet, i det Mårten Andersson gör. På den grunden har han skapat en egen värld där man möter spår av den klassiska modernismens ömtåligaste drömmar, Sienas sköra medeltid och folkvisans vibrerande längtan. Han skiljer sig från sina föregångare genom att inte blicka uppåt mot himmel och slott utan snarare in i den ensamma människans innersta och hennes längtan efter att uppgå i en natur av blånande åsar och spegelblanka sjöar.

BERIT LINDFELDT
Berit Lindfeldt använder klassiska skulpturmaterial med stor skicklighet. Men mer typiskt för henne är ändå material som gummi, betong, stål, - materialet i våra vardagsföremål. Med lyhörd känsla för formen monterar hon ihop det väl använda på nya sätt. När några gafflar hyllar livet i en graciös dans, drabbar det välkända oss med ny märklig närvaro.

Poesin som skulpturerna uttrycker, skyggar varken för svärta eller innerlighet. Den fina balansen mellan djupt allvar och en varm humor är kännetecknande för Berit Lindfeldts konst.

HÅKAN REHNBERG
Håkan Rehnberg förenar en unik precision med en sinnlighetens öppenhet. Han balanserar mellan den medvetna avsikten och den befriande slumpen, vare sig han bygger hårda objekt eller med spatel och kniv banar väg i den pastosa färgmassan. Hans skulpturer och målningar är påtagligt kroppsliga, samtidigt öppnar de sig för en värld med flera bottnar.

Håkan Rehnberg får Prins Eugens medalj för en konst som i det till synes självklara och omedelbara erbjuder en aning om något bortom vår blotta existens. Hans verk innehåller fragment av den stora berättelsen, på samma gång förunderligt tankeväckande och svindlande vackert.

SIGURD BRONGER
Sigurd Bronger är en av Nordens främsta samtida smyckekonstnärer. Bronger verkar i den småskaliga sfären med rötter i det tidiga 1900-talets mekaniska industrialism. Här finns också referenser till barockens kuriosakabinett med preciöst hantverk i möte med naturens egen design. Med humor, kärlek till materialet, tid och finslipade detaljer skapar Bronger genusöverskridande smycken.

LOUISE HINDSGAVL
Med sitt särpräglade bildspråk har Louise Hindsgavl skapat sinnliga skulpturer i porslin. Verken har historiska referenser till såväl renässansens mytologiska bildtradition som till 1700-talets figurintradition, men flyttar fram konstarten till nya dimensioner i tid med 2000-talets diskurs. I tablåer och installationer möts en burlesk humor och en finstämd poetisk stämning som påminner om sagornas värld.