Statsbesök från Tunisien – dag 3

Fredagen den 6 november avslutades statsbesöket från Tunisien. Under dagen besökte Kungen och presidenten Ericsson i Kista och därefter fortsatte programmet i Uppsala.

Kronprinsessparet säger adjö till den tunisiska delegationen.

Kronprinsessparet säger adjö till den tunisiska delegationen. Foto: Kungahuset.se

Dagen inleddes på Kungl. Slottet där Kronprinsessparet tog farväl av presidentparet vid en avskedsceremoni i Spegelsalen.

President Beji Caid Essebsi lämnar Kungl. Slottet tillsammans med Kungen för ett besök på Ericsson Studio.

President Beji Caid Essebsi lämnar Kungl. Slottet tillsammans med Kungen för ett besök på Ericsson Studio. Foto: Kungahuset.se

Därefter besökte Kungen, presidenten Essebsi samt bostads-, stads­utvecklings- och it-minister Mehmet Kaplan Ericsson Studio.

Ericsson Studio är ett kombinerat showroom och experimentverkstad för telekom som ligger invid huvudkontoret i Kista norr om Stockholm.

Kungen och presidenten färdades i bil till Kista.

Kungen och presidenten färdades i bil till Kista. Foto: Kungahuset.se

Hans Vestberg, vd och koncernchef för Ericsson, samt Slim Ghariani, chef för Ericsson i Tunisien, talade inledningsvis om företagets verksamhet i Tunisien där man har funnits sedan 1964. Under besöket berättade Hans Vestberg att företaget nu ökar investeringarna i landet.

Mats Guldbrand gav en presentation om 5:e generationens trådlösa system. Bland annat fick Noomane Fehri, Tunisiens minister för kommunikationsteknologi och digital ekonomi, president Essebsi och Kungen se världens första 5G testbädd, som introducerades i november 2014. År 2020 kommer 5G finnas på marknaden i bred skala.

Mats Guldbrand gav en presentation om 5:e generationens trådlösa system. Bland annat fick Noomane Fehri, Tunisiens minister för kommunikationsteknologi och digital ekonomi, president Essebsi och Kungen se världens första 5G testbädd, som introducerades i november 2014. År 2020 kommer 5G finnas på marknaden i bred skala. Foto: Kungahuset.se

Programmet fortsatte i Uppsala där presidenten och Kungen besökte Dag Hammarskjölds grav för kransnedläggning. Civilminister Ardalan Shekarabi deltar från regeringens sida.

Besöket i Uppsala inleddes med en kransläggningsceremoni vid Dag Hammarskjölds grav på Gamla kyrkogården i Uppsala. President Essebsi träffade Dag Hammarskjöld 1961 i Tunisien, då i rollen som säkerhetschef hos president Bourguiba.

Besöket i Uppsala inleddes med en kransläggningsceremoni vid Dag Hammarskjölds grav på Gamla kyrkogården i Uppsala. President Essebsi träffade Dag Hammarskjöld 1961 i Tunisien, då i rollen som säkerhetschef hos president Bourguiba. Foto: Kungahuset.se

Landshövding Peter Eghardt gav en lunch på Uppsala slott.

Efter lunchen besökte fru Essebsi och Drottningen Frodeparkens förskola för att ta del av deras verksamhet.

Efter lunchen besökte fru Essebsi och Drottningen Frodeparkens förskola för att ta del av deras verksamhet. Foto: Kungahuset.se

Efter lunchen höll Henrik Hammargren en presentation av Dag Hammarskjöld Foundation. Fonden grundades 1962 och arbetar i Dag Hammarskjölds anda genom att utforska alternativ för att skapa en mer rättvis, hållbar och fredlig utveckling av världen.

President Essebsi överlämnade en gåva till Henrik Hammargren och Dag Hammarskjöld Foundation. Ett foto på Essebsis och Dag Hammarskjölds möte 1961 i Tunisien.

President Essebsi överlämnade en gåva till Henrik Hammargren och Dag Hammarskjöld Foundation. Ett foto på Essebsis och Dag Hammarskjölds möte 1961 i Tunisien. Foto: Kungahuset.se

Beji Caïd Essebsi och Dag Hammarskjöld.

Beji Caïd Essebsi och Dag Hammarskjöld. Foto: Kungahuset.se

Under eftermiddagen deltog presidenten och Kungen samt civilminister Ardalan Shekarabi vid ett avtalsundertecknande om samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting och deras motsvarighet i Tunisien La Fédération des Villes Tunisiènnes avseende decentralisering.

Statsbesöket avslutades med en avskedsceremoni på Arlanda där Kungaparet tog adjö av president Beji Caïd Essebsi och fru Saida Caïd Essebsi. Regeringen representerades av civilminister Ardalan Shekarabi.